Asetukset

Käyttäjäasetuksiin pääset etusivun yläpalkissa olevasta ”Asetukset”-painikkeesta, jossa on rattaan kuva. 

Käyttäjäasetuksissa voit muokata seuraavia tietoja:

 • palveluntarjoajan rooli
 • suostumus sähköiseen tiedoksiantoon
 • viestiasetukset
 • ilmoituksessa käytettävät oletusarvot
 • listanäkymissä näytettävien rivien määrät
 • muut asetukset.

Kun kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, täytä ja muokkaa käyttäjäasetuksesi. Ilmoita asetuksissa sähköpostiosoite, johon haluat saada sähköpostiherätteet silloin, kun ilmoituksesi vaatii toimenpiteitä. Käyttäjäasetuksiin tallennetut tiedot näkyvät jatkossa ilmoituksissa automaattisesti. Voit muuttaa käyttäjäasetuksia myöhemmin.

Sähköinen tiedoksianto 

Palvelu on kysynyt suostumuksen sähköiseen tiedoksiantoon, kun kirjauduit palveluun. Kun annoit suostumuksen, tieto siirtyi automaattisesti palvelun asetuksiin.

Jos kopioit vanhan ilmoituksen pohjaksi, et voi poistaa suostumustietoa tekeillä olevasta ilmoituksesta.

Jos haluat muuttaa sähköisen tiedoksiannon valintoja, valitse ”Muokkaa” painike. Avautuvassa ponnahdusikkunassa voit muuttaa valintaa.

 • Jos suostut sähköiseen tiedoksiantoon, valitse valintaruutu ”Suostun, että Tulli lähettää minulle kaikki tulliselvitykseen liittyvät asiakirjat ja viestit sähköisesti ilmoittamaani sähköpostiosoitteeseen. Suostumus kattaa päätökset, lisäselvityspyynnöt, muut dokumentit ja viestit”. Lisää myös sähköpostiosoite ennen tallentamista.
 • Jos haluat peruuttaa suostumuksen, poista valintaruudusta valinta ja poista sähköpostiosoite ennen tallentamista.

Voit antaa suostumuksen asiointipalvelun käyttäjäasetuksissa myös kesken tulli-ilmoituksen täyttämisen ennen kuin lähetät ilmoituksen Tullille. Jos muutat suostumuksen asiointipalvelun käyttäjäasetuksissa kesken ilmoituksen antamisen, tieto ei siirry ilmoitukselle, jota olet antamassa. Tällöin sinun on lisättävä suostumus tekeillä olevaan ilmoitukseen seuraavasti: 

 • ilmoita sähköpostiosoite toimijat näytölle kohtaan ”Sähköpostiosoite herätteitä varten”
 • poista tulliselvitettävän erän lisätiedoista lisätietokoodi ”FINCO – Asiakas ei anna suostumusta sähköiseen asiointiin”.

Voit poistaa suostumuksen asiointipalvelun käyttäjäasetuksissa myös kesken tulli-ilmoituksen täyttämisen ennen kuin lähetät ilmoituksen Tullille. Jos muutat suostumuksen asiointipalvelun käyttäjäasetuksissa kesken ilmoituksen antamisen, tieto ei siirry ilmoitukselle, jota olet antamassa. Tällöin sinun on poistettava suostumus tekeillä olevasta ilmoituksesta seuraavasti:

 • poista sähköpostiosoite toimijat näytön kohdasta ”Sähköpostiosoite herätteitä varten”
 • lisää tulliselvitettävän erän lisätietoihin lisätietokoodi ”FINCO – Asiakas ei anna suostumusta sähköiseen asiointiin”.

Jos et anna suostumusta, Tulli lähettää asiakirjat kirjepostitse. Huomioi, että kirjeposti aiheuttaa viivettä tulliselvitykseen. Valitessasi paperisen asioinnin, et saa sähköposti-ilmoituksia mistään tullauksia koskevista asioista.

Näet jatkossakin Tullin lisäselvityspyynnöt, asiakirjojen toimituspyynnöt, tullaus- ja luovutuspäätökset, tullilaskut ja muut dokumentit Tulliselvityspalvelussa, vaikka et olisi antanut suostumusta sähköiseen tiedoksiantoon. Vastaa tällöinkin Tullin kirjepostina lähettämiin viesteihin Tulliselvityspalvelussa. 

Jos olet suostunut sähköiseen tiedoksiantoon, saat sähköpostiisi tiedon siitä, että Tulli on lähettänyt sinulle ilmoitukseen liittyvän viestin, riippumatta ”Viestiasetukset” -kohdissa olevista valinnoista.

Painamalla ”Jatka” tallennat tekemäsi muutokset ja palaat etusivulle. Jos valitset painikkeen ”Sulje”, tekemäsi muutokset eivät tallennu ja palaat etusivulle.

Viestiasetukset

Jos haluat saada sähköpostiisi tiedon siitä, että Tulli on lähettänyt sinulle ilmoitukseen liittyvän viestin, syötä sähköpostiosoitteesi kenttään ”Sähköpostiosoite herätteitä varten” ja valitse valintaruutu ”Haluan vastaanottaa Tullin lähettämiä viestejä koskevia sähköpostiherätteitä”.

Ilmoituksessa käytettävät oletusarvot

Asetuksista voit muuttaa ilmoituksessa oletuksena näkyvät tiedot, kuten yhteyshenkilön puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, asiointikielen sekä yrityksen toimipisteen. Oletustietoja käytetään aina, kun aloitat uuden ilmoituksen tekemisen. 

Listanäkymissä näytettävien rivien määrät

Voit valita, montako riviä haluat nähdä kerralla listauksissa. Oletuksena on, että ilmoituksia näytetään kerralla 10 riviä ja muita tietoja 5 riviä. 

Muut asetukset

Palvelussa on oletuksena valinta, joka mukaan sarkainpainike avaa jokaisen kentän täyttöohjeen. Voit muuttaa valinnan, jos haluat, että sarkainpainike ohittaa täyttöohjeet ja vie sinut suoraan seuraavaan kenttään. Voit muuttaa valinnan ”Muut asetukset” -kohdasta poistamalla valinnan valintaruudusta, joka alkaa tekstillä ”Siirry vinkkeihin näppäimistöllä”.

Palvelu täyttää ilmoituksiin automaattisesti lisätietokoodin ”FIPDF”. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu luo päätöksistä määrämuotoisen pdf-asiakirjan, jonka voit myöhemmin hakea asiointipalvelusta. Valitse valintaruutu ”En tarvitse asiakirjoja PDF-muodossa”, jos et tarvitse esimerkiksi luovutuspäätöstä kuljetusliikkeelle tai varastonpitäjälle esitettäväksi.

Passitusilmoituksista muodostuu automaattisesti pdf-asiakirja ilman lisätietokoodia ”FIPDF". Vaikka valitsisit valintaruudun ”En tarvitse asiakirjoja PDF-muodossa”, pdf-asiakirjat muodostuvat silti.