Passitusilmoituksen kopiointi ja ilmoituspohjan käyttäminen

Voit tehdä uuden ilmoituksen myös hyödyntämällä

  • aiempaa ilmoitusta, jonka kopioit
  • tallentamaasi ilmoituspohjaa.

Ilmoituksen tekeminen kopioimalla aiempi ilmoitus

Voit kopioida aiemmasta ilmoituksestasi luonnoksen, jonka tietoja täydentämällä ja muuttamalla saat tehtyä uuden ilmoituksen.

Jos käytät kopioitua pohjaa, et voi kuitenkaan muuttaa kaikkia tietoja. Et voi esimerkiksi muuttaa ”Turvallisuus”-kentän tietoa. Jos olet kopioinut T-passitusilmoituksesta luonnoksen, et voi vaihtaa ilmoitustyypiksi TIR-carnet’a. 

Avaa ”Käsittelyssä olevat”- tai ”Valmiit”-välilehden listauksesta ilmoitus, josta haluat luoda luonnoksen. Paina avautuvalla ”Yhteenveto ja lähettäminen” -näytöllä painiketta ”Kopioi”. 

Palvelu avaa ponnahdusikkunan, jossa kysytään, haluatko tallentaa kopion luonnokseksi vai uudeksi ilmoituspohjaksi. Valitse painike ”Tallenna luonnokseksi”. 

Palvelu luo luonnoksen. Sivun ylälaidan tekstistä näet, milloin luonnos on luotu.

Osa ilmoituksen tiedoista kopioituvat uuteen ilmoitusluonnokseen. Täytä puuttuvat tiedot ja korjaa virheelliset. Tarkista huolellisesti kaikki tiedot, esimerkiksi tavaroiden määrät, tavarankuvaus, tullinimike, varattavan vakuuden määrä ja mahdolliset kuljetusvälinetiedot.

Ilmoituspohjan luominen 

Voit luoda omia ilmoituspohjia, joita voit käyttää uusia ilmoituksia tehdessäsi. Voit luoda ilmoituspohjan kahdella tavalla:  

  • Luo ilmoituspohja aiemmin tekemäsi ilmoituksen pohjalta.
  • Aloita tekemään uutta ilmoitusta painikkeesta ”+ Uusi ilmoitus” ja valitse valintanäytön lopussa, että haluat tehdä ilmoituspohjan.

Valmiin ilmoituksen kopiointi ilmoituspohjaksi

Jos käytät pohjana aiempaa ilmoitusta, avaa haluamasi ilmoitus ”Käsittelyssä olevat”- tai ”Valmiit”-välilehden listauksesta. Paina avautuvalla ”Yhteenveto ja lähettäminen” -näytöllä olevaa ”Kopioi”-painiketta.

Palvelussa avautuvassa ponnahdusikkunassa kysytään, "Haluatko tallentaa kopion luonnokseksi tai uudeksi ilmoituspohjaksi?". Kun haluat luoda ilmoituspohjan, paina ”Tallenna ilmoituspohjaksi”.

Pääset tallentamaan ilmoituspohjan ”Tallenna muutokset” -painikkeesta. Nimeä ilmoituspohja ”Ilmoituspohjan nimi” -kentässä ja valitse ”Tallenna”-painike.

Tekemäsi ilmoituspohja näkyy ”Ilmoituspohjani”-välilehden listauksessa.

Ilmoituspohjan luominen alusta alkaen

Toinen tapa luoda ilmoituspohja on täyttää ilmoituspohjan tiedot alusta alkaen. Valitse etusivulla ”+ Uusi ilmoitus”. Huom.! Älä käytä pikavalintoja. Kun olet vastannut ”Valitse ilmoitus” -näytöllä kaikkiin kysymyksiin, voit aktivoida valintaruudun ”Tee tästä ilmoituspohja”.

Täytä avautuvalle ilmoituspohjalle tarvittavat tiedot ja siirry ”Yhteenveto ja lähettäminen” -näytölle. Valitse ”Tallenna muutokset”, täytä ilmoituspohjan nimi ja valitse ”Tallenna”. Tämän jälkeen voit hakea juuri luomasi ilmoituspohjan uuden ilmoituksen pohjaksi.