Tuonti-ilmoitus: luovutus vapaaseen liikkeeseen

Tässä on ohjeet tuonti-ilmoituksen täyttämiseen. Palvelun vaatimat tiedot vaihtelevat sen mukaan, annatko vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen, yksinkertaistetun tulli-ilmoituksen, esittämistiedonannon, täydentävän tulli-ilmoituksen, jälkikäteen annetun tulli-ilmoituksen vai vähäarvoisen tavaroiden tulli-ilmoituksen.

Katso yleisiä ohjeita ilmoituksen täyttämisestä ohjeen kohdasta ”Yleistä ilmoituksen täyttämisestä”.

Tuonnin tulli-ilmoituksen osat

Tuonnin tulli-ilmoitus vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta koostuu kolmesta ilmoitusosasta: ”Toimijat”, ”Tulliselvitettävä erä” (tulliselvitettävän erän tiedot, jotka ovat yhteiset ilmoituksen kaikille tavaraerille) ja ”Tavaraerät” (tavaraeräkohtaiset tiedot). Jos haet tulli-ilmoituksella lupaa erityismenettelyiden, esimerkiksi tietyn käyttötarkoituksen käyttämiselle, saat täytettäväksi myös neljännen ilmoitusosan, jonka nimi on ”Lupahakemus”. 

Jokainen ilmoitusosa näkyy palvelussa omana näyttönään. Pääset eri ilmoitusosiin valitsemalla vastaavan nimisen painikkeen sivunavigaatiosta. 

Paljous- ja arvotiedot annetaan yleensä tavaraerän tiedoissa, mutta joissakin tapauksissa voit antaa ne tulliselvitettävän erän tiedoissa.