Tavaraerä

Ilmoita samassa tavaraerässä tavarat, joilla on sama tullinimike, tavarankuvaus, edeltävä menettely, lisämenettely ja alkuperämaa. Jos esimerkiksi tullinimikkeitä on useita, ilmoita jokainen omana tavaraeränään.

Tavaraerän tietoihin kuuluvat 

 • lisämenettely
 • tavaraeräkohtainen viitenumero
 • tullinimike ja tavarankuvaus
 • TARIC-tiedot
 • pakkaukset
 • edeltävät asiakirjat
 • lisätietokoodit 
 • mahdolliset liiteasiakirjat
 • tavaran arvotiedot ja bruttopaino

Nimike ja tavaraerän perustiedot

Ilmoita tässä kohdassa vaaditut perustiedot tavaraerästä. Lue tarkemmat ohjeet alta.

Lisämenettely

Valitse vähäarvoisen tavaran ilmoituksissa lisämenettelykoodiksi ”C07 – Arvoltaan vähäiset lähetykset, enintään 150 euroa”.

Jos annat ilmoitusta lahjasta, valitse lisämenettelykoodiksi ”C08 – Yksityishenkilön toiselle yksityishenkilölle osoittamat tavaralähetykset”.

Lue lisää Tullin verkkosivulta ”Vähäarvoisten eli enintään 150 euron arvoisten tavaroiden tuonnin tulli-ilmoitus”. 

Viitenumero (UCR)

Tätä kohtaa ei tarvitse yleensä täyttää. Täytä kohta vain, jos lähettäjä on antanut lähetykselle yksilöllisen viitteen, joka pysyy samana läpi koko toimitusketjun. Viite voi olla WCO:n ISO 15459 -standardin mukainen koodi tai vastaava. 

Nimike

Ilmoita tavaran tullinimike vähintään kuuden numeron tarkkuudella. Jos et tiedä tullinimikettä, etsi se Fintaric-tullinimikepalvelusta tai TARIC-tietokannasta tai kysy se Tullin neuvonnasta. Pääset Fintaric-tullinimikepalveluun myös palvelussa näkyvästä linkistä.

Huomioi, että vähäarvoisen tavaran ilmoituksella ei voi ilmoittaa kiellettyjä tai rajoitusten alaisia tuotteita eikä valmisteveron alaisia tuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi

 • elävät eläimet
 • merenelävät ja kalavalmisteet
 • luu, norsunluu, kilpikonnan kuoret ja muut CITES-tavarat
 • puut, kasvit ja hedelmät
 • kahvi, tee ja mausteet
 • viljatuotteet
 • siemenet
 • rehut ja lannoitteet
 • kasvimehut
 • virvoitusjuomat
 • alkoholi
 • tupakka
 • tietyt kemian tuotteet ja lääkkeet
 • polttoaineet
 • räjähdysaineet
 • torjunta-aineet
 • helmet
 • kuljetusvälineet ja kulkuneuvot, veneet
 • röntgenlaitteet
 • ampuma-aseet ja niiden osat. 

Jos tavara on rajoitusten alainen, sinun täytyy aloittaa ilmoituksen tekeminen alusta. Tee uusi ilmoitus ja valitse kysymykseen ”Ovatko tavarat rajoitusten tai valmisteveron alaisia” vaihtoehto ”Kyllä, tavarat ovat rajoitusten tai valmisteveron alaisia”. 

Tavarankuvaus

Kohdassa ”Tavarankuvaus” ilmoita tavaroista sellainen tavanomainen kauppanimitys, josta tavarat voidaan tunnistaa. Et voi käyttää tavaraa kuvaavaa yleisnimitystä tai pelkkää malli- tai tuotenumeroa. 

Esimerkiksi "vaatteet" ei ole riittävän tarkka kuvaus, vaan sinun pitää yksilöidä, minkälaista vaatteista on kyse, kuten "naisten puuvillaisia yöpukuja”. Nimitys ”varaosat” ei riitä, vaan on yksilöitävä, minkälaisista varaosista on kyse, esimerkiksi ”tuulettimen hihna”.

TARIC-tiedot

Kohdassa ”Kansalliset lisäkoodit” valitse koodi arvonlisäveroprosentin mukaan. 
Yleinen arvonlisäverokanta on 24 %, ja sen koodi on ”Q099 – Arvonlisävero 24 %”. Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 14 %, ja sen koodi ”Q227 – Arvonlisävero 14 %”. Kirjojen arvonlisäverokanta on 10 %, ja sen koodi on ”Q085 – Arvonlisävero 10 %”. Arvonlisäverokanta on ilmoitettava riippumatta siitä, kantaako arvonlisäveron Tulli vai Verohallinto.

Pakkaukset

Ilmoita yksittäisten pakkausten lukumäärä eli niiden pakkausten määrä, joita ei voida jakaa ilman, että pakkaus puretaan. Jos tavaroita ei ole pakattu, ilmoita tavaroiden kappalemäärä. Irtotavarasta ei tarvitse merkitä lukumäärää.

Jos samaan pakkaukseen on pakattu enemmän kuin yksi tavaraerä, ilmoita vähintään yhden tavaraerän tiedoissa pakkausten lukumääräksi yksi (1). Muiden samassa pakkauksessa olevien tavaraerien tiedoissa ilmoita pakkausten lukumääräksi nolla (0).

Edeltävät asiakirjat

Edeltävän asiakirjan tiedot täyttyvät automaattisesti, jos olet ilmoittanut saapumistunnuksen valitessasi ilmoitusta.
Muussa tapauksessa ilmoita ensimmäiseen sarakkeeseen edeltävän asiakirjan tyyppi. Valitse tyyppi alasvetovalikosta seuraavien ohjeiden mukaan:

 • Jos tavara saapuu postilähetyksenä EU-maasta, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ”1781 – Postilähetyksen saapumistunnus” ja viitteeksi saapumistunnus. 
 • Jos kuljetusliike on ilmoittanut edeltävänä asiakirjana MRN-viitenumeron, ilmoita asiakirjan tyypiksi joko ”N355 – Saapumisen yleisilmoitus” tai ”N337 – Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus”. Selvitä kuljetusliikkeen saapumisilmoituksesta, kumpi on kyseessä. Jos kuljetusliike on antanut MRN-viitenumeron Saapumisen ja poistumisen ilmoitusjärjestelmään (AREX), voit tarkistaa ilmoitustyypin myös Tullin MRN-hakupalvelusta.
 • Jos tavara saapuu passitusmenettelyssä, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ”N821 –  Unionin ulkoista/yhteistä passitusta koskeva ilmoitus (T1)”.

Jos käytät viitteenä MRN-numeroa, ilmoita siihen liittyvä tavaraerän järjestysnumero sarakkeessa ”Erän numero”. Passitusilmoitusten tavaraeränumeroa ei tarvitse ilmoittaa. 

Lisäksi ilmoita kuljetusasiakirjan tunniste, jos edeltävä asiakirja on ”N355 – Saapumisen yleisilmoitus”, joka on annettu komission järjestelmään tai edeltävä asiakirja on N337 – Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus.

Posti- ja pikarahtilähetyksistä palvelu täyttää kuljetusasiakirjan tunnisteen automaattisesti ilmoittamasi saapumistunnuksen perusteella. Myös muilla kuljetusyrityksillä voi olla sopimus Tullin kanssa tietojen välittämisestä saapumistunnuksen perusteella, jolloin kuljetusasiakirjan tunniste täyttyy automaattisesti.

Lisätiedot

Jos sinun tarvitsee ilmoittaa tavaraerälle lisätietoja, voit lisätä niitä painikkeesta ”+ Lisää lisätieto”. Valitse lisätiedon koodi ”Koodi”-kentän alasvetovalikosta. Ilmoita lisätietokoodin edellyttämä tieto ”Kuvaus”-kentässä. Voit tarvittaessa valita useamman lisätietokoodin.

Liiteasiakirjat

Voit lisätä liiteasiakirjan painikkeesta ”+ Lisää asiakirja”. Täytä ainakin sarakkeet ”Tyyppi” ja ”Tunniste”.

Ilmoittamaasi asiakirjaa ei tarvitse ladata ilmoitukseen liitteeksi, ellei Tulli erikseen pyydä sitä. Voit nopeuttaa ilmoituksen käsittelyä, jos lataat liitteen valmiiksi ilmoituksen täytön yhteydessä. Jos teet sisäisen jalostuksen, väliaikaisen maahantuonnin tai tietyn käyttötarkoituksen tulli-ilmoitusta, Tulli yleensä pyytää lähettämään liitetiedostona laskun tai muun arvon osoittavan asiakirjan. Jos haluat ladata asiakirjan liitteeksi, paina painiketta ”Lataa liite”. Sallitut liitetiedoston muodot ovat PDF, JPG, PNG ja TIF. Liitteen enimmäiskoko on 5 MB. Kun olet ladannut liitteen, palvelu näyttää sarakkeen ”Liitteen viite”, jossa on Tullin liitetiedostolle antama viitenumero.

Tavaran arvotiedot

Bruttopaino

Bruttopaino on tavaran paino pakkauspäällyksineen lukuun ottamatta kuljetusvälineitä. Ilmoita alle 1 kg:n bruttopaino esimerkiksi muodossa "0,654", kuitenkin enintään 6 desimaalilla. Yli 1 kg:n painon voit pyöristää lähimpään kiloon.

Ilmoita bruttopaino tavaraerän tiedoissa, jos se on mahdollista. Jos bruttopainoa ei voi ilmoittaa erikseen jokaista tavaraerää kohden, ilmoita se tulliselvitettävällä erällä. Et voi ilmoittaa bruttopainoa sekä tulliselvitettävällä erällä että tavaraerällä.  

Arvo

Ilmoita vaaditut tiedot tavaran arvosta.

Ilmoita kauppahinnaksi tavarasta maksettu tai maksettava hinta. Laske summaan mukaan kuljetuskustannukset, jos ne sisältyvät tavaran hintaan. Huomioi, että jos olet ilmoittanut kuljetuskustannukset jo tulliselvitettävän erän tiedoissa, ilmoita tässä tavaran hinta ilman kuljetuskustannuksia. Ilmoita hinta euroina kahden desimaalin tarkkuudella. Jos kyseessä on maksuton tavara, ilmoita tavaroiden tosiasiallinen arvo. Ilmoita lisäksi kauppahinnan valuuttalaji.

Jos tarvitsemaasi valuuttaa ei löydy alasvetovalikosta, sinun pitää pyytää valuutan muuntokurssi tullineuvonnasta. Muunna kauppahinta euromääräiseksi Tullista saamallasi valuutan muuntokurssilla. Ilmoita kauppahinta euroina. Lisäksi ilmoita tavaraerän tiedoissa saamasi valuutan muuntokurssi lisätietokoodilla ”FIKUR” ja anna sen kuvauksena saamasi muuntokurssi ja valuuttalaji (esim. ”19,14 MDL”).

ALV

Valitse arvonlisäveroprosentti radiopainikkeesta. Yleinen arvonlisäverokanta on 24 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 14 % ja kirjojen arvonlisäverokanta on 10 %. Arvonlisäverokanta on ilmoitettava riippumatta siitä, kantaako arvonlisäveron Tulli vai Verohallinto.

Asiakirjojen ja sertifikaattien lisäviitteet

Kenttä on täytetty automaattisesti aiemmin tekemiesi valintojen perusteella.

Siirtyminen tavaraerän tiedoista eteenpäin

Kun olet syöttänyt kaikki tavaraerän tiedot, voit lisätä seuraavan tavaraerän sivun alalaidassa olevasta painikkeesta ”+ Lisää tavaraerä”.

Jos et lisää enempää tavaraeriä, voit siirtyä tarkastelemaan täyttämäsi ilmoituksen yhteenvetoa. Valitse painike ”Seuraava”, josta pääset ilmoituksen ”Yhteenveto ja lähettäminen” –näytölle.