Toimijat

Ilmoita ”Toimijat”-näytöllä tulli-ilmoitukseen liittyvät toimijat. Voit ilmoittaa yhteyshenkilön, ilmoittajan, tämän edustajan, tuojan, viejän ja muun toimijan (esim. arvonlisäverosta vastaavan) tiedot.       

Yleistä toimijan tunnisteen ilmoittamisesta

Jokaisella ilmoituksen toimijalla on oltava jokin tunnistenumero, joko EORI-numero tai muu yksilöintitieto.

EORI-numero on pakollinen tuojasta, ilmoittajasta ja edustajasta, kun ne ovat yrityksiä. Myös ulkomaalaisen yrityksen pitää ilmoittaa EORI-numero. Jos yrityksen tunnistenumerolla ei ole EORI-numeron asemaa, tuonnin tulli-ilmoitus hylätään. Voit tarkistaa yrityksen EORI-numeron voimassaolon komission EORI-numeron validointipalvelusta. Hae EORI-rekisteröinti etukäteen Tullista, jos tarvitset sitä.

Muista toimijoista (esim. viejä) ei ole pakko ilmoittaa tunnisteeksi EORI-numeroa. Myöskään yksityishenkilöllä ei yleensä tarvitse olla EORI-numeroa. Tällöin ilmoita tunnistenumeroksi jokin seuraavista:

  • suomalaisen toimijan y-tunnus 
  • ulkomaalaisen toimijan VAT-numero
  • suomalaisen yksityishenkilön maakoodi, henkilötunnus
  • ulkomaalaisen yksityishenkilön maakoodi, syntymäaika (esim. US25071980).

Huomioi, että tunnistenumerossa ei saa olla välilyöntejä, joten kirjoita esimerkiksi numerot heti maakoodin perään. Ilmoita toimijasta tunnistenumeron lisäksi nimi ja osoite.

Tunnistenumeron lisäksi voit halutessasi ilmoittaa Tullin antaman toimipistetunnisteen. Jos annat ilmoituksessa toimipistetiedon, palvelu hakee tullauspäätöksiin ja tullaustietoihin osoitetiedot, jotka ovat Tullin asiakasrekisterissä aiempien lupatietojen perusteella. Voit tarkistaa toimipistetunnisteesi Omat tiedot -palvelustamme.

Kohdissa ”Ilmoittaja”, ”Edustaja” ja ”Tuoja” osa tiedoista täyttyy automaattisesti, kun valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”. Tällöin ilmoitukseen täyttyy toimipiteen mukainen osoitetieto. Toimipisteen osoitetietoina näkyy oletuksena YTJ:hin merkitty yrityksen päätoimipaikan osoite (toimipiste ”000”). Jos yritys on ulkomainen, sen sijaan voi näkyä osoite, jota on käytetty EORI-numeron rekisteröinnissä. Jos olet asetuksissa ilmoittanut toimipistetunnisteeksi muun kuin päätoimipaikan, palvelu hakee tämän toimipistetunnisteen mukaiset osoitetiedot.

Tulli lähettää ilmoittamaasi toimipistetunnisteen mukaiseen osoitteeseen myös jaksoerittelyn eli koontilaskun, jos sinulla on maksunlykkäyslupa etkä ole antanut ilmoituksen lisätiedoissa erikseen verkkolaskutusosoitetta. 

"Toimijat" näytöllä ”Toimijan luonne” vaihtoehdot avattuna.

Yhteyshenkilö 

Yhteyshenkilö on ilmoituksen antaja. Tulli voi tarvittaessa kysyä yhteyshenkilöltä lisätietoja.

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen henkilön tietoja”, jolloin yhteyshenkilön tiedot täyttyvät ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen henkilön tietoja, ilmoita kenttiin nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.

Ilmoittaja

Ilmoittaja vastaa menettelyyn asettamisesta ja ilmoituksen oikeellisuudesta. Yleensä ilmoittajaksi merkitään tuoja. Jos käytetään välillistä edustusta, ilmoittajaksi merkitään edustaja.

Jos valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja” ja olet tallentanut toimipistetunnisteen tiedon etukäteen asetuksiin, toimipisteen tunniste täyttyy ilmoitukseen automaattisesti.

Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumeroksi EORI-numero, suomalainen yritystunnus tai yksityishenkilön henkilötunnus. Yksityishenkilöstä ilmoita maakoodi FI ja henkilötunnus. Jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, ilmoita maakoodi ja syntymäaika muodossa pp.kk.vvvv.

Jos tunnistenumero on EORI-numero tai suomalainen yritystunnus, palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti. Muussa tapauksessa täytä nimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka, maa, toimijan luonne ja asiointikieli. Valitse toimijan luonne ja asiointikieli alasvetovalikosta.

Edustaja

Jos annat ilmoituksen edustajana jonkun toisen puolesta, lisää ”Edustaja”-kohdassa tietosi painikkeesta ”+ Lisää edustaja”. Edustajana voi toimia esimerkiksi huolintaliike. Edustajalla on aina oltava EORI-tunniste.

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”, jolloin toimipistetunnus täyttyy ilmoitukseen automaattisesti.

Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumero. Jos tunnistenumero on EORI-numero tai suomalainen yritystunnus, palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti. Muussa tapauksessa ilmoita nimi, katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka sekä valitse alasvetovalikosta maa ja toimijan luonne.

Valitse alasvetovalikosta edustuksen laatu. Vähäarvoisia tavaroita koskevassa tulli-ilmoituksessa edustuksen laatu pitää olla välillinen edustus.

Tuoja

Tuojaksi merkitään sama toimija kuin ilmoittaja.

Jos tuoja on yritys, tuojan tunnistenumeroksi on ilmoitettava EORI-numero.

Syötä tuojan tunnistenumero, nimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka, maa ja toimijan luonne. Toimijan luonne valitaan alasvetovalikosta.

EU:n alueelle sijoittautuneen tuojan tunnistenumeroksi pitää aina ilmoittaa omasta maasta hankittu EORI-numero.

Viejä

Viejä on viimeisin myyjä ennen tavaran tuontia EU:n tulli- tai veroalueelle.

Verotukselliset lisätoimijat (IOSS-rekisteröity toimija)

Lisää verotuksellinen lisätoimija painikkeesta ”+Lisää toimija” seuraavissa tapauksissa:

  • Annat ilmoitusta, jossa ulkomaisella maahantuojalla on Verohallinnon myöntämä arvonlisäverotunniste. Valitse rooliksi ”FR1 – Tuoja”. 
  • Annat ilmoitusta, jossa IOSS-rekisteröitynyt myyjä ilmoittaa arvonlisäveron. Valitse rooliksi ”FR5 – Myyjä (tuontia koskeva arvonlisäveron erityisjärjestelmä (IOSS))”.

Jos arvonlisäveron maksaa IOSS-rekisteröitynyt myyjä, palvelu täyttää roolin tunnisteeksi automaattisesti IOSS-toimijan tunnisteen aiempien valintojesi perusteella. Jos palvelu ei ole täyttänyt tunnistetta, ilmoita yrityksen tunnisteeksi IOSS-rekisteröidyn toimijan arvonlisäverotunniste, joka alkaa kirjaimilla IM. Palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot automaattisesti tunnistenumeron perusteella.

Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop).