Toimijat

Ilmoita ”Toimijat”-näytöllä tulli-ilmoitukseen liittyvät toimijat. Voit ilmoittaa yhteyshenkilön, ilmoittajan, tämän edustajan, tuojan, viejän ja muun toimijan (esim. arvonlisäverosta vastaavan) tiedot.       

Yleistä toimijan tunnisteen ilmoittamisesta

Jokaisella ilmoituksen toimijalla on oltava jokin tunnistenumero, joko EORI-numero tai muu yksilöintitieto. Jos ilmoittaja ja tämän edustaja ovat yrityksiä, sekä ilmoittajan että edustajan EORI-numero on ilmoitettava. Tuojan EORI-numero on ilmoitettava silloinkin, kun tuojana ja ilmoittajana on sama yritys.

"Toimijat" näytöllä ”Toimijan luonne” vaihtoehdot avattuna.

Suomalaisten yritysten EORI-numero on y-tunnuksesta ja maakoodista koostuva tunnistenumero (FI1234567-8). Hae EORI-rekisteröinti etukäteen Tullista, jos tarvitset sitä. Jos käytät muuta tunnistetta, kirjoita alkuun maakoodi ja heti perään numero. Tunnistenumerossa ei saa olla välilyöntejä.

Tunnistenumeron lisäksi voit halutessasi ilmoittaa Tullin antaman toimipistetunnisteen. Jos annat ilmoituksessa toimipistetiedon, palvelu hakee tullauspäätöksiin ja tullaustietoihin osoitetiedot, jotka ovat Tullin asiakasrekisterissä aiempien lupatietojen perusteella. Voit tarkistaa toimipistetunnisteesi Omat tiedot -palvelustamme.

Kohdissa ”Ilmoittaja”, ”Edustaja” ja ”Tuoja” osa tiedoista täyttyy automaattisesti, kun valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”. Tällöin ilmoitukseen täyttyy toimipiteen mukainen osoitetieto. Toimipisteen osoitetietoina näkyy oletuksena YTJ:hin merkitty yrityksen päätoimipaikan osoite (toimipiste ”000”). Jos yritys on ulkomainen, sen sijaan voi näkyä osoite, jota on käytetty EORI-numeron rekisteröinnissä. Jos olet asetuksissa ilmoittanut toimipistetunnisteeksi muun kuin päätoimipaikan, palvelu hakee tämän toimipistetunnisteen mukaiset osoitetiedot.

Tulli lähettää ilmoittamaasi toimipistetunnisteen mukaiseen osoitteeseen myös jaksoerittelyn eli koontilaskun, jos sinulla on maksunlykkäyslupa etkä ole antanut ilmoituksen lisätiedoissa erikseen verkkolaskutusosoitetta. 

Jos toimijalla ei ole EORI-numeroa, ilmoita jotkin seuraavista tunnistetiedoista:

  • suomalaisen toimijan maakoodilla alkava y-tunnus, nimi ja osoite
  • ulkomaalaisen toimijan maakoodilla alkava VAT-numero, nimi ja osoite
  • suomalaisen yksityishenkilön maakoodilla alkava henkilötunnus, nimi, osoite
  • ulkomaalaisen yksityishenkilön maakoodilla alkava syntymäaika, nimi, osoite.

Yhteyshenkilö 

Yhteyshenkilö on ilmoituksen antaja. Tulli voi tarvittaessa kysyä yhteyshenkilöltä lisätietoja.

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen henkilön tietoja”, jolloin yhteyshenkilön tiedot täyttyvät ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen henkilön tietoja, ilmoita kenttiin nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.

Ilmoittaja

Ilmoittaja vastaa menettelyyn asettamisesta ja ilmoituksen oikeellisuudesta. Yleensä ilmoittajaksi merkitään tuoja. Jos käytetään välillistä edustusta, ilmoittajaksi merkitään edustaja.

Jos valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja” ja olet tallentanut toimipistetunnisteen tiedon etukäteen asetuksiin, toimipisteen tunniste täyttyy ilmoitukseen automaattisesti.

Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumeroksi EORI-numero, suomalainen yritystunnus tai yksityishenkilön henkilötunnus. Yksityishenkilöstä ilmoita maakoodi FI ja henkilötunnus. Jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, ilmoita maakoodi ja syntymäaika muodossa pp.kk.vvvv.

Jos tunnistenumero on EORI-numero tai suomalainen yritystunnus, palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti. Muussa tapauksessa täytä nimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka, maa, toimijan luonne ja asiointikieli. Valitse toimijan luonne ja asiointikieli alasvetovalikosta.

Edustaja

Jos annat ilmoituksen edustajana jonkun toisen puolesta, lisää ”Edustaja”-kohdassa tietosi painikkeesta ”+ Lisää edustaja”. Edustajana voi toimia esimerkiksi huolintaliike. Edustajalla on aina oltava EORI-tunniste. 

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”, jolloin toimipistetunnus täyttyy ilmoitukseen automaattisesti.

Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumero. Jos tunnistenumero on EORI-numero tai suomalainen yritystunnus, palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti. Muussa tapauksessa ilmoita nimi, katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka sekä valitse alasvetovalikosta maa ja toimijan luonne.

Valitse alasvetovalikosta edustuksen laatu. Vähäarvoisia tavaroita koskevassa tulli-ilmoituksessa edustuksen laatu pitää olla välillinen edustus.

Tuoja

Tuojaksi merkitään sama toimija kuin ilmoittaja.

Jos tuoja on yritys, tuojan tunnistenumeroksi on ilmoitettava EORI-numero.

Syötä tuojan tunnistenumero, nimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka, maa ja toimijan luonne. Toimijan luonne valitaan alasvetovalikosta.

Viejä

Viejä on viimeisin myyjä ennen tavaran tuontia EU:n tulli- tai veroalueelle.

Verotukselliset lisätoimijat (IOSS-rekisteröity toimija)

Jos arvonlisäveron maksaa IOSS-rekisteröitynyt verkkokauppa, palvelu täyttää IOSS-toimijan tunnisteen aiempien valintojesi perusteella. Jos palvelu ei ole täyttänyt tunnistetta, ilmoita yrityksen tunnisteeksi IOSS-rekisteröidyn toimijan arvonlisäverotunniste, joka alkaa kirjaimilla IM. Palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot automaattisesti tunnistenumeron perusteella.

Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop).