Exportdeklaration

När varor förs ut ur Finland över EU:s tull- och skattegräns ska exportören inge en exportdeklaration till Tullen. Ingen tull betalas för exportvaror, och momssatsen för kommersiell export är 0 %.

En exportdeklaration ska inges när

  • du exporterar varor till ett land utanför EU:s tull- och skatteområde (t.ex. till USA) 
  • du exporterar varor till ett område utanför EU:s skatteområde (t.ex. till Kanarieöarna)
  • du för ut varor från Åland till ett annat EU-land.

Exportdeklarationen inges innan varorna lastas då varorna är tillgängliga för tullkontroll. Deklarationen kan inges enligt standardförfarande eller enligt förenklat förfarande (dvs. i två steg). Exportdeklarationen kan också inges 30 dagar på förhand (D-deklaration). 

Förenklad exportdeklaration

Ingivande av en förenklad exportdeklaration kräver tillstånd, vilket betyder att du måste ha ett SDE-tillstånd som Tullens tillståndscentral beviljat. 

Läs mer om den förenklade deklarationen: Förenklingar vid export

I en förenklad tulldeklaration kan du ange en del av uppgifterna som uppskattningar. När du inger den kompletterande tulldeklarationen för export ska du uppdatera uppgifterna så att de är korrekta.

Följande uppgifter kan ändras i den kompletterande exportdeklarationen:

  • transportmedel vid avgång och uppgifter om transportmedel vid gränspassagen
  • typ av transaktion
  • fraktsedel och därtill hörande uppgifter
  • uppgifter om container och försegling
  • leveransvillkor
  • statistiskt värde, fakturerat totalbelopp och fakturans valuta
  • brutto- och nettovikt samt extra mängdenhet
  • uppgifter om förpackningar, bl.a. antal förpackningar, förpackningsslag och märken
  • utförseltullkontor.

Uppgifterna i den förenklade och i den kompletterande deklarationen kan skilja sig från varandra. I den kompletterande deklarationen får uppgifterna om kvantitet och statistiskt värde dock avvika högst 10 % från de uppskattade uppgifterna i den förenklade deklarationen.

Gör de val som behövs på startsidan och välj ”Förenklad tulldeklaration” under ”Börja fylla i deklarationen”.

Passiv förädling

Deklarationer för passiv förädling används vid export när företaget tillfälligt för ut unionsvaror ur unionens tullområde under förfarandet 21xx, t.ex. för bearbetning eller reparation.

För passiv förädling måste man ha ett tillstånd. Tillståndshavaren ska vara en aktör som är etablerad i unionen. Dessutom ska företaget bokföra förfarandet. Om du använder ett skriftligt tillstånd av Tullens tillståndscentral kan du inge exportdeklarationen antingen i en eller två faser. Deklarationen får inte inges i efterhand.

En exportdeklaration kan också fungera som en tillståndsansökan, och då är exportdeklarationen som Tullen godkänt samtidigt ett tillstånd. När du ansöker om tillstånd med en exportdeklaration kan deklarationen endast inges i ett steg och den kan inte inges i efterhand.

För förfarandet för passiv förädling behöver du vanligtvis också ett elektroniskt INF-nummer, som ska anges både i export- och importdeklarationen. Läs mer om hur du ansöker om INF-numret.

Deklaranten ansvarar för ingivandet av exportdeklarationen och för att de uppgifter som angetts i deklarationen är korrekta. 

När deklarationen har registrerats och godtagits får den ett MRN-referensnummer. Transporten kan börja när du har fått ett frigörandebeslut.

Läs mer: Export till länder utanför EU.

Delar i exportdeklarationen

Exportdeklarationen består av fem delar:

  • I delen ”Aktörer” anger man kontaktpersonens uppgifter och uppgifter om tillstånd som Tullen beviljat, samt uppgifter om deklarant, ombud, exportör, mottagare, avsändare, transportfirma och ytterligare aktör i AEO-leveranskedjan. Om alla varor i försändelsen har samma avsändare, mottagare eller ytterligare aktör i AEO-leveranskedjan, ange uppgifterna här.
  • Delen ”Tillståndsansökan” visas i deklarationen om du ansöker om tillstånd för t.ex. passiv förädling med tulldeklarationen. 
  • I delen ”Deklarationsparti” anger man uppgifterna som är gemensamma för hela deklarationen, bl.a. aktörens referens, typ av deklaration, fakturerat totalbelopp, total bruttovikt, export- och destinationsland och varornas förvaringsplats. 
  • I delen ”Varupost” anger man grunduppgifter om varorna, bland annat varukod, varubeskrivning, mängduppgifter, förpackningsuppgifter, uppgifter om exporttillstånd för varorna, transportdokument samt uppgifter om mottagare och avsändare.
  • I delen ”Transportuppgifter” anger man uppgifter om containrar, förseglingar, färdväg samt transportmedel vid avgång och vid gränsen.

Varje del av deklarationen visas som en egen sida i tjänsten. Du kommer till de olika delarna genom att välja motsvarande knapp i navigationen till vänster.