- Tullin ohjeet
- sv
- Export
- Exportdeklaration
- Varupost
Varupost
Ange i samma varupost de varor som har samma varukod och varubeskrivning. Om det till exempel finns flera varukoder, ska du deklarera var och en av dem som en separat varupost.
Till varupostuppgifterna hör bland annat
- förfarandeuppgifter
- varukod och varubeskrivning
- varukodens Taric-tilläggsnummer och andra uppgifter gällande restriktioner
- brutto- och nettovikt och eventuell extra mängd
- varans statistiska värde
- förpackningar
- tidigare dokument
- koder för ytterligare uppgifter
- eventuella bilagor och andra referensuppgifter.
Grunduppgifter om varukod och varupost
Ange här de grunduppgifter som begärs om varuposten. Läs närmare anvisningar nedan.
Begärt förfarande
Tjänsten fyller i uppgiften om det begärda tullförfarandet utgående från dina tidigare val. Tjänsten visar här det tullförfarande som du valt när du började göra deklarationen. Om tullförfarandet är felaktigt måste man börja om från början och fylla i en ny deklaration.
Föregående förfarande
Välj koden för tullförfarandet som föregått deklarationen om tjänsten inte har fyllt i den utifrån dina tidigare val. Välj ”00” som kod om det inte finns något föregående tullförfarande för varan.
Exempel på de vanligaste föregående förfarandena vid export:
- 40 – Export av varor som övergått till fri omsättning och fri konsumtion
- 71 – Hänförande av varor till tullagerförfarandet
- 51 – Aktiv förädling
- 53 – Tillfällig införsel
Ytterligare förfarande(n)
Välj de koder för ytterligare förfarande som du behöver i rullgardsmenyn. En vara kan ha ett eller flera ytterligare förfaranden. Du kan ta bort ett ytterligare förfarande genom att klicka på knappen ”Ta bort” bredvid förfarandet.
Det är inte obligatoriskt att ange en kod för ytterligare förfarande. Notera dock att om du inger deklarationen för ett särskilt förfarande (tullförfarandekod 21XX, 11XX eller 3151) ska koden för ytterligare förfarande anges. Om det inte är fråga om export i förväg och om ingen särskild importtull tillämpas på varan, använd koden för ytterligare förfarande ”999 – inget ytterligare förfarande”.
Statistiskt värde (eur)
Ange statistiskt värde i euro. Det statistiska värdet vid export är FOB-värdet vid den finska gränsen. I det statistiska värdet inkluderas kostnaderna för transport och försäkring fram till den finska gränsen. Om varor återexporteras efter aktiv förädling ska det statistiska värdet också inkludera det material som importerats för förädling och de förädlingskostnader som uppstått i Finland. På motsvarande sätt minskas det statistiska värdet med kostnader som uppstått utanför Finland, om dessa enligt leveransvillkoret ingår i priset. Det statistiska värdet ska anges fastän man inte betalar något för varan.
Betalningssätt för frakt
Ange betalningssättet för frakt här om varuposterna har olika betalningssätt. I annat fall, ange betalningssättet i transportuppgifterna. Uppgiften får endast anges på en nivå.
Betalningssätt för frakt är en av säkerhetsuppgifterna.
Referensnummer (UCR)
Ange UCR-referensnumret här om varuposterna har olika referensnummer. I annat fall ska du ange det i uppgifterna om deklarationspartiet.
UCR-referensnumret kan vara en kod enligt WCO:s ISO 15459-standard eller någon motsvarande kod.
Exportland
Om du har angett exportlandet i uppgifterna om deklarationspartiet kan det inte anges på nytt här. Om varuposterna har olika exportländer, ska du radera uppgiften i uppgifterna om deklarationspartiet och ange exportlandet här.
Destinationsland
Om du har angett destinationslandet i uppgifterna om deklarationspartiet kan det inte anges på nytt här. Om varuposterna har olika destinationsländer, ska du radera uppgiften i uppgifterna om deklarationspartiet och ange destinationslandet här.
Ursprungsland
Om du har angett en kod för ytterligare förfarande som börjar på bokstaven E ska varornas ursprung anges. I annat fall är det frivilligt att ange uppgiften.
Varukod
Ange varans varukod med åtta siffrors noggrannhet.
Om du har ett beslut om bindande klassificeringsbesked för varan ska du använda varukoden enligt beslutet. Dessutom ska du senare under ”Bifogade dokument” ange ”C626 – BTI - Beslut avseende bindande klassificeringsbesked (Kolumn 1a, bilaga A till delegerade förordning (EU) 2015/2446)” som typ och beslutets nummer som identifierare.
Om du inte känner till varukoden, sök fram den i varukodstjänsten Fintaric eller databasen TARIC, eller fråga Tullrådgivningen. Du kommer till varukodstjänsten Fintaric också via länken som visas intill fältet. Om varukoden du valt omfattas av restriktioner eller nationella tilläggskoder, visas dessa under ”TARIC-uppgifter”. Läs mer om varukoder på Tullens webbplats.
Varubeskrivning (Taric)
Detta fält ifylls automatiskt då du har matat in en giltig varukod.
Varubeskrivning (aktör)
Ange under ”Varubeskrivning” en sådan normal handelsbenämning för varorna som gör det möjligt att identifiera dem. Som varubeskrivning kan du inte använda en allmän varubenämning eller endast ett modell- eller produktnummer. I varubeskrivningen ska du ange skriftligt vilken vara det är fråga om.
Till exempel benämningen ”kläder” är inte tillräckligt exakt, utan du ska specificera vilken typ av kläder det är fråga om, t.ex. ”nattlinnen av bomull för damer”. Benämningen ”reservdelar” räcker inte, utan du ska specificera vilka reservdelar som avses, t.ex. ”vindruta till bil” eller ”fläktrem”.
Om du har angett en varukod som kräver ett intyg eller tillstånd, visas rubriken ”Certifikat” under fältet ”Varubeskrivning”. Under den finns information om det dokument som du ska ha. Bifoga dokumentet till deklarationen under ”Bifogade dokument”.
Certifikat
Varan kan omfattas av flera restriktioner med därtill hörande certifikat. Certifikaten visas automatiskt i tjänsten utifrån dina tidigare val. Du måste ta ställning till vart och ett av dem antingen genom att kryssa för rutan eller lämna den tom.
Om du väljer ett exporttillstånd, ange tillståndets nummer i fältet ”Nummer”.
Koder som hänför sig till varukoden
Ange här de uppgifter som krävs om Taric-tilläggsnummer, nationella tilläggskoder och eventuella certifikat. Läs närmare anvisningar nedan.
Taric-tilläggsnummer
Om varukoden omfattas av restriktioner, ta ställning till restriktionerna genom att välja rätt Taric-tilläggsnummer via valknapparna. Du kan kontrollera i varukodstjänsten Fintaric vilka Taric-tilläggsnummer krävs i deklarationer i EU-området. Om du inger en kompletterande tulldeklaration ska du ange samma tilläggsnummer för den företagsspecifika antidumpningstullen som i det tidigare dokumentet.
Nationella tilläggskoder
Tills vidare används nationella tilläggskoder inte vid export.
Farligt gods
Ange FN-koden för farligt gods (UNDG-kod), om transporten omfattar farligt gods.
CUS-kod
CUS-koden är ett europeiskt identifieringsnummer för farliga kemikalier som används vid export och import. Kontrollera själv t.ex. i databasen TARIC om varukoden omfattas av en CUS-kod som förutsätter åtgärder. Om så är fallet, ange koden här. Notera att om du anger CUS-koden ska du ändå ange också varubeskrivningen. Läs mer om CUS-koder på Europeiska kemikaliemyndighetens webbplats.
Värde och mängd
Ange här de mängduppgifter för varan som krävs. Läs närmare anvisningar nedan.
Bruttovikt (kg)
Ange bruttovikten i kilogram. Uppgiften är obligatorisk. Bruttovikten omfattar varans vikt (kg) med emballage, med undantag för transportmedel och containrar. Ange en bruttovikt som underskrider 1 kg t.ex. i formen "0,654", dock med högst sex decimaler. Bruttovikter över ett kilogram kan avrundas till närmaste kilogram enligt normala avrundningsregler.
Nettovikt (kg)
Nettovikten är varans vikt utan emballage.
Extra mängdenheter
Om Taric-nomenklaturen kräver en extra mängdenhet för varukoden, visas i tjänsten efter fältet ”Mängd” namnet och enheten för den extra mängden.
Till exempel kräver flera varukoder för kläder styckeantal som extra mängdenhet. Extra mängdenhet är en obligatorisk uppgift när varukoden kräver att den anges.
Förpackningar
Ange uppgifterna om förpackningar. Med förpackning avses en enhet som inte kan delas utan att förpackningen först packas upp.
Välj i fältet ”Förpackningsslag” en kod som anger vilken typ av förpackning det är frågan om.
Ange i fältet ”Antal förpackningar” antalet enskilda förpackningar. För bulkgods behöver man inte ange något styckeantal. Bulkvaror omfattar förpackningsslagen VQ, VG, VL, VY, VR, VS och VO.
Om en förpackning innehåller mer än en varupost, ange ett (1) som antal förpackningar i uppgifterna för minst en varupost. I uppgifterna för andra varuposter som ingår i samma förpackning ange noll (0) som antal.
Ange i fältet ”Märken” en fritt formulerad beskrivning av kollinas eller förpackningarnas märken och nummer. Om kollina inte har några märken, ange "Inga märken". Om man som antal förpackningar angett noll, ange samma förpackningsmärken som för den varupost där det totala antalet förpackningar har angetts.
Om varan har flera typer av förpackningar, ange dem på egna rader. Du får fram en ny rad när du trycker på knappen ”+ Lägg till förpackning”.
Bifogade dokument
Du kan lägga till ett bifogat dokument med knappen ”+ Lägg till dokument”. Fyll åtminstone i kolumnerna ”Typ av dokument” och ”Dokumentets nummer”.
Under EU:s övergångsperiod före den 11 februari 2025 ska kommersiella dokument som gäller deklarationen undantagsvis alltid anges i uppgifterna om den första varuposten, inte i uppgifterna om deklarationspartiet.
När du inger en deklaration för passiv förädling, ange koden för bifogat dokument ”C710 – Informationsformulär” och INF-blankettens nummer som dokumentets identifierare.
Dokumentet du angett behöver inte laddas upp som bilaga, om Tullen inte särskilt begär det.
Om du vill ladda upp dokumentet som bilaga, klicka på knappen ”Lägg till bilaga”. Tillåtna filformat för bilagor är pdf, jpg, png och tif. Maximistorleken för bilagan är 5 MB. När du laddat upp bilagan, fyller tjänsten automatiskt i kolumnen ”Bilagans referens” med det referensnummer som Tullen gett den bifogade filen.
Du behöver inte ange några ytterligare uppgifter gällande det bifogade dokumentet om deklarationen inte förutsätter att ett tillstånd eller intyg uppges. Ange tilläggsuppgifterna via knappen ”Uppgifter” som öppnar ett popup-fönster.
Ytterligare uppgifter
Om du behöver ange ytterligare uppgifter för varuposten, kan du göra det med knappen ”+ Lägg till ytterligare uppgifter”. Välj koden för ytterligare uppgifter i rullgardinsmenyn i fältet ”Kod”. Ange i fältet ”Beskrivning” den uppgift som koden för ytterligare uppgifter förutsätter. Vid behov kan du välja flera koder för ytterligare uppgifter.
När du inger en deklaration för passiv förädling och du inte har något tillstånd till passiv förädling från Tullens tillståndscentral, begär tillstånd med denna tulldeklaration. Ange koden ”00100 – Ansökan om tillstånd på tulldeklarationen för användning av ett särskilt förfarande annat än transitering”.
När du inger en deklaration för passiv förädling, ange också koden för ytterligare uppgifter ”FI710 – Extra mängd som ska användas i informationsformuläret”. Ange dessutom i fältet ”Beskrivning” den mängd som ska skickas för förädling.
Tidigare dokument
Du kan ange ett tidigare dokument. Vid återexport är dokumentet oftast en deklaration för tullagring.
Välj typen av tidigare dokument i rullgardinsmenyn i den första kolumnen ”Tidigare dokumentets typ”. Välj typ enligt följande anvisningar:
- Om tidigare dokumentet är en tulldeklaration för tullagring eller tulldeklaration för import (aktiv förädling, tillfällig införsel), ange ”NMRN – Deklaration/anmälan MRN” som typ av tidigare dokument och MRN-referensnumret som referens, och ange varupostnumret.
- Om det tidigare dokumentet är ett AAD (Administrativt ledsagardokument (EMCS)), ange C651 som typ av tidigare dokument och det administrativa dokumentets ARC-kod som referens, och ange varupostnumret.
- Om det tidigare dokumentet har ingetts under ett reservförfarande och reservförfarandet inte har tilldelats ett MRN-nummer, ange ”1ZZZ – Annat tidigare dokument” som typ av dokument.
Tillstånd
Uppgifterna för ”Tillstånd” används tills vidare inte vid export.
Transportdokument
Det är frivilligt att ange denna uppgift vid export. Om varuposterna har olika transportdokument ska du ange dem här. I annat fall ska du ange transportdokumentet som är gemensamt för hela exportdeklarationen under ”Transportuppgifter”.
Mottagare
Ange mottagaren om varuposterna har olika mottagare. Om så inte är fallet, ange mottagaren under ”Aktörer”.
Avsändare
Ange avsändaren om varuposterna har olika avsändare. Om så inte är fallet, ange avsändaren under ”Aktörer”.
Ytterligare aktörer i AEO-leveranskedjan
Ange ytterligare aktörerna i AEO-leveranskedjan om varuposterna har olika ytterligare aktör i AEO-leveranskedjan. Om så inte är fallet, ange uppgiften under ”Aktörer”.