- Tullin ohjeet
- sv
- Export
- Exportdeklaration
- Deklarationsparti
Deklarationsparti
På sidan ”Deklarationsparti” finns bland att följande uppgifter:
- referens eller referenser du använt
- typ av deklaration och ytterligare typ av deklaration
- mängderna för varorna i hela deklarationen
- tullkontor
- uppgifter om varornas förvaringsplats.
Tjänsten fyller i en del av uppgifterna automatiskt.
Grunduppgifter
Ange här de grunduppgifter som begärs. Läs närmare anvisningar nedan.
Aktörens referens, aktörens tilläggsreferens och referensnummer (UCR)
Aktörens referens är deklarantens fritt formulerade referensnummer som identifierar tulldeklarationen. Referensen får bestå av högst 22 tecken och kan innehålla siffror, bokstäver eller specialtecken. I fältet ”Aktörens tilläggsreferens” kan du ange någon annan referens, till exempel ombudets eget referensnummer.
Fältet ”Referensnummer (UCR)” behöver vanligtvis inte ifyllas. Fyll i detta fält endast om avsändaren har uppgett ett unikt referensnummer för försändelsen som förblir detsamma genom hela leveranskedjan. Det kan vara en kod enligt WCO:s ISO 15459-standard eller någon motsvarande kod.
Typ av deklaration
Tjänsten fyller i typen av deklaration automatiskt utifrån dina tidigare val. Om deklarationstypen är felaktig måste man börja om från början och fylla i en ny deklaration.
Ytterligare typ av deklaration
Om du inger en standarddeklaration, välj någon av följande som ytterligare typ av deklaration:
- Välj ”A – Standardtulldeklaration” om du med exportdeklarationen inger fullständiga uppgifter före varorna lastas och varorna är tillgängliga för tullkontroll.
- Välj ”D – på förhand ingiven tulldeklaration” om du inger deklarationen innan varornas ankomst har anmälts.
Om du inger en tulldeklaration i efterhand anger tjänsten automatiskt R som ytterligare typ av deklaration. Tjänsten fyller i ytterligare typen av deklaration automatiskt då du i de inledande valen har valt att du inger deklarationen i efterhand i en situation då varorna redan har förts ut ur Finland. Valet kan inte ändras senare. Om du inte hade för avsikt att inge en tulldeklaration i efterhand måste du börja fylla i en ny deklaration från början.
Om du under driftavbrott har ingett deklarationen på en blankett eller ett dokument för reservförfarande och du inger den elektroniska deklarationen i efterhand, ska du välja A eller C som ytterligare typ av deklaration och ange koden för ytterligare uppgifter ”FIFAL” senare under ”Ytterligare uppgifter”.
Om du inger en förenklad deklaration (kräver tillstånd), välj någon av följande som ytterligare typ av deklaration:
• Välj ”C – Förenklad tulldeklaration” om inger exportdeklarationen före varorna lastas och varorna är tillgängliga för tullkontroll.
• Välj ”F – På förhand ingiven förenklad deklaration” om du inger deklarationen innan varornas ankomst har anmälts.
Fakturerat totalbelopp
Ange det fakturerade totalbeloppet här. Om du inger en deklaration som gäller återexport från tullager (3171) eller återexport efter tillfällig införsel (3153), och typen av transaktion är 91, är det frivilligt att ange uppgiften.
Ange som fakturerat totalbelopp fakturapriset och det valutaslag som använts i fakturan. Med pris avses det pris som faktiskt betalats eller ska betalas för varan och där kassa-, mängd- och övriga rabatter har beaktats. Inga kostnadstillägg eller -avdrag såsom på det statistiska värdet görs på det fakturerade totalbeloppet, och det omvandlas inte till euro om fakturan inte är i euro.
Ange priset med högst 2 decimalers noggrannhet.
Faktureringsvaluta
Välj i rullgardinsmenyn den valuta som anges i fakturan. Om valutan som används i fakturan inte hittas i listan, välj ”EUR” och omvandla även det fakturerade totalbeloppet till euro.
Total bruttovikt
Ange bruttovikten för alla varor i deklarationspartiet. I bruttovikten ingår också förpackningarnas vikt.
Typ av transaktion
Välj i rullgardinsmenyn en kod som beskriver den typ av transaktion som exporttransaktionen utgör. Du kan använda sökfunktionen eller bläddra i rullgardinsmenyn genom att klicka på fältet ”Typ av transaktion”.
Exempel på de vanligaste koderna:
- 11 – Direkt försäljning/köp
- 34 – Transaktioner som innebär ägarbyte utan ekonomisk ersättning
- 60 – Transaktioner som inte omfattar överföring av äganderätten, t.ex. reparation av varor; uthyrning, operationell leasing eller annan tillfällig användning om tiden understiger 24 månader
- 99 – Övriga transaktioner som inte kan klassificeras under andra koder.
Exportland
Tjänsten fyller i uppgiften automatiskt utifrån dina tidigare val, och det går inte alltid att ändra på valet. Exportlandet är Finland om exportpartiet uppstår i Finland. Om exportpartiet kommer från ett annat EU-land och förs ut ur EU via Finland, då är exportlandet det EU-land varifrån exportvarorna avsändes.
Exportland är en av säkerhetsuppgifterna.
Destinationsland
Tjänsten fyller i uppgiften automatiskt utifrån dina tidigare val, och det går inte alltid att ändra på valet.
Destinationsland är en av säkerhetsuppgifterna.
Tullkontor
Välj utförseltullkontoret i rullgardinsmenyn. Som utförseltullkontor anses i regel det sista tullkontor via vilket varorna fysiskt förs ut från unionens tullområde.
För varor som transporteras sjövägen är utförseltullkontoret det tullkontor på vars område varorna lastas på ett fartyg som inte ska trafikera en reguljär fartygslinje, förutsatt att fartyget går utanför Finlands territorialvatten. En sådan icke-reguljär fartygslinje innebär att fartyget går i trafik mellan olika delar av tullområdet längs en rutt som inte beviljats det tillstånd till reguljär fartygslinje som avses i tullagstiftningen.
Leveransvillkor
Ange leveransvillkoret. Välj INCOTERM-kod i rullgardinsmenyn, dvs. leveransklausulen som fastställer t.ex. ansvarsfördelningen mellan köparen och säljaren. Leveransvillkoren avtalar man om i t.ex. köpeavtalet. Du får fram rullgardinsmenyn när du klickar på fältet ”INCOTERM-kod”. Om du inte använder Internationella handelskammarens Incoterms-leveransklausuler, ange ”XXX – Andra leveransvillkor” som kod och skriv en fritt formulerad förklaring i textfältet, t.ex. ”Fritt Åbofabrikens lager".
Ange i fältet ”Plats” den plats eller terminal som anges i leveransvillkoret. Platskoden UN/LOCODE anges i allmänhet inte som plats för leveransvillkoret. UN/LOCODE är FN:s platskod som används inom handel och transport (United Nations Code for Trade and Transport Locations). Välj i rullgardinsmenyn destinationslandets landskod som motsvarar förvaringsplatsen i leveransvillkoret.
Uppgifter om plats
Ange varornas förvaringsplats i uppgifterna om plats. Varorna ska fysiskt befinna sig i Finland för att man ska kunna inge exportdeklarationen till finska tullen. Endast med ett tillstånd till centraliserad exportklarering är det möjligt att deklarera varor som befinner sig i ett annat EU-land. Läs närmare information nedan.
Tullager eller tillfälligt lager
Om du inger en deklaration för återexport från tullager ska du ange lagerkoden för det tullager där varorna befinner sig när de anmäls till Tullen och de är tillgängliga för tullkontroll. Detta fält visas endast om det tidigare förfarandet är ”71 – hänförande av varor till tullagerförfarandet”.
Varornas förvaringsplats då deras ankomst anmäls
Ange var varorna befinner sig då de anmäls till Tullen och de är tillgängliga för tullkontroll. Denna plats kan vara ett tillfälligt lager eller tullager, en av Tullen godtagen eller anvisad plats, ett tullkontor eller i force majeure-situationer någon annan plats. Vid export används vanligtvis ”D – Annan” som typ av förvaringsplats och ”Z – Besöksadress” som kvalificerare för plats. Gatuadressen används som kvalificerare.
Välj först koden för typen av förvaringsplats i rullgardinsmenyn. De övriga uppgifterna som ska anges om förvaringsplatsen visas efter att du gjort detta val.
Ange uppgifterna om plats enligt följande anvisningar:
- Om varorna vid tidpunkten då de anmäls är t.ex. i exportörens lokaler eller om varorna redan är vid utförselplatsen, gör så här:
- Välj D som kod för typen av förvaringsplats.
- Kvalificeraren för platsen blir då automatiskt ”Z – Besöksadress”.
- Ange besöksadressen som adress.
- Om varorna befinner sig i ett tillfälligt lager eller på en annan av Tullen godtagen plats vid tidpunkten då varorna anmäls, dvs. på en plats som har tillstånd som en plats som godtagits av Tullen eller status som exportlager, gör så här:
- Välj C som kod för typen av förvaringsplats.
- Välj antingen ”X – Lagerkod (EORI-nummer med tilläggsdelar)” eller ”Z – Besöksadress” som kvalificerare för platsen.
- Om du valde X, ange lagerkoden i fältet ”Lagerkod”.
- Om du valde Z, ange besöksadressen som adress.
- Om varorna är vid ett tullkontor (undantagsfall), går så här:
- Välj A som kod för typen av förvaringsplats och V som kvalificerare för plats.
- Ange tullkontorets kod i fältet Tullkontor.
Kontaktperson vid kontroll
Ange en kontaktperson och e-post som Tullen kan kontakta om varorna omfattas av en kontroll. E-postadressen kan också vara en gemensam e-postadress. Du kan också ange ett telefonnummer.
Bifogade dokument
Ange här uppgifterna för de bifogade dokument som är gemensamma för hela deklarationen.
Undantagsvis ska kommersiella dokument, såsom ”N380 – Faktura”, ”N325 – Proformafaktura” eller annat motsvarande dokument, t.ex. ”3320 – Orderbekräftelse” eller ”3315 – Köpekontrakt”, anges i uppgifterna om den första varuposten under EU:s övergångsperiod (fram till 11.2.2025).
Lägg till dokumentet via knappen ”+ Lägg till dokument”. Välj i rullgardinsmenyn typen av bifogat dokument och ange dokumentets identifierare, såsom dokumentets nummer eller annan specificerande uppgift.
Dokumentet som du angett i deklarationen behöver inte laddas upp som bilaga, om Tullen inte särskilt begär det. Du kan dock påskynda handläggningen av en deklaration om du laddar upp bilagan färdigt då du fyller i deklarationen. Du kan ladda upp bilagan med knappen ”Lägg till bilaga”. Tillåtna filformat för bilagor är pdf, jpg, png och tif. Maximistorleken för bilagan är 5 MB. Om du laddar upp ett dokument som bilaga, fyller tjänsten automatiskt i fältet ”Bilagans referens”.
Vid behov kan du lägga till flera dokument med knappen ”+ Lägg till dokument”.
Om du av misstag har lagt till en extra rad för bifogade dokument, får du bort den då du kryssar för rutan i kolumnen före typen och klickar på ”Ta bort valda”.
Ytterligare uppgifter
Ange vid behov under ”Ytterligare uppgifter” en eller flera koder för ytterligare uppgifter som gäller hela deklaration. Om du behöver ange flera ytterligare uppgifter, klicka på knappen ”+ Lägg till ytterligare uppgift”.
Koden ”FIPDF” är alltid förvald. Ta inte bort detta val om du vill få besluten gällande din deklaration i pdf-format.
Välj i rullgardinsmenyn koden som behövs i deklarationen. Ange vid behov en beskrivning av koden för ytterligare uppgifter i fältet ”Beskrivning”.
Tilläggsreferens
Vid export anges Y-koderna i uppgifterna om varuposten, inte här.