Yleistä ilmoituksen täyttämisestä

Tältä sivulta voit lukea yleistä tietoa ja käytännön vinkkejä ilmoituksen täyttämiseen.

Käytännön vinkit ilmoituksen täyttämiseen

"Toimijat" näytöllä ”Toimijan luonne” vaihtoehdot avattuna.

 • Ilmoitus koostuu eri ilmoitusosista. Voit liikkua ilmoitusosien välillä painamalla sivunavigaatiossa ilmoitusosan nimeä. Palvelu tallentaa tiedot, vaikka vaihdat ilmoitusosasta toiseen. Voit liikkua ilmoituksella myös ”Seuraava”- ja ”Edellinen” -painikkeiden avulla.
 • Pakolliset täytettävät kohdat on merkitty kentän nimen perässä olevalla punaisella tähtimerkillä (*).
 • Lisätietoa yksittäisen kentän täytöstä saat, kun painat kentän kohdalla olevaa vaihtopainiketta, jossa on kysymysmerkin kuva. Ohje sulkeutuu, kun painat merkkiä uudelleen.
 • Palvelussa on kahdenlaisia alasvetovalikoita, joista voit valita tiedon eri tavalla:
  • Toisissa voit avata näkyviin kaikki vaihtoehdot ja valita niistä haluamasi tiedon. Tällaisissa valikoissa on nuolikuvake.
  • Toisissa voit selaamisen lisäksi käyttää hakutoimintoa. Kirjoita kenttään esimerkiksi maan nimen tai koodin alku (esim. ”Yhdys”), jolloin valikko suodattaa kyseisen alun sisältävät vaihtoehdot. Valitse sitten haluamasi vaihtoehto (esim. ”US Yhdysvallat”). Tällaisissa valikoissa on suurennuslasikuvake.
 • Palvelu tarkistaa tietoja jo siinä vaiheessa, kun täytät ilmoitusta, ja ilmoittaa sinulle virheestä. Esimerkiksi jos käytät toimijan viitteenä liian pitkää merkkijonoa, palvelu näyttää kentän päällä alapuolella punaisella tekstillä virheilmoituksen ”Toimijan viite ei saa sisältää enempää kuin 22 merkkiä.”
 • Jos ilmoitat kuljetusliikkeeltä saamasi viitenumeron tuonnin ilmoitusta valitessasi ja jos kuljetusliikkeesi toimittaa tietoja Tullille, osa tiedoista täyttyy ilmoitukseen automaattisesti viitenumeron perusteella.
 • Jos olet tunnistautunut palveluun yrityksesi edustajana, yrityksesi tiedot tulevat näkyviin ilmoitukseen, kun valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”.

Palvelu tallentaa tiedot luonnokseksi

Palvelu tallentaa antamasi tiedot lähes reaaliaikaisesti. Näytön yläreunassa on tieto siitä, milloin luonnoksen uusin versio on tallentunut.

Luonnos tallentuu seuraavissa tapauksissa:

 • minuutin välein, jos muutat tai lisäät jotakin
 • kun painat sivunavigaatiota
 • kun painat ”Sulje” kesken ilmoituksen teon.

Huomioi, että luonnoksia ei voi nimetä. Jos haluat luoda ja nimetä valmiita luonnospohjia, luo omia ilmoituspohjia (ks. ohjeen kohta ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”).

Ilmoituksen perustiedot näkyvät tietopaneelissa

Tärkeät tiedot ilmoituksesta, kuten ilmoituksen tila, MRN-viitenumero, toimijan nimi ja ilmoituksen rekisteröintiajankohta, ovat helposti nähtävissä erillisessä tietopaneelissa. Tietopaneeli näkyy sivun yläosassa silloin, kun olet katsomassa tai tekemässä ilmoitusta.

Rekisteröintiajankohdan jälkeen suluissa kerrotaan, onko ilmoitus annettu Tulliselvityspalvelussa (”nettiasiointi”), Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa vai sanomalla (”sanoma-asiointi”).