Toimijat

Ilmoita ”Toimijat”-näytöllä tulli-ilmoitukseen liittyvät toimijat. Näitä ovat yhteyshenkilö, ilmoittaja ja edustaja, jos toimit edustajana. Ilmoita toimijatiedoissa myös kirjanpitoon tehtävän merkinnän luvan numero. Lue tarkemmat ohjeet alta.

"Toimijat" näytöllä ”Toimijan luonne” vaihtoehdot avattuna.

Yleistä toimijan tunnisteen ilmoittamisesta

Jokaisella ilmoituksen toimijalla on oltava EORI-numero. Jos yrityksen tunnistenumerolla ei ole EORI-numeron asemaa, tuonnin tulli-ilmoitus hylätään. Voit tarkistaa yrityksen EORI-numeron voimassaolon komission EORI-numeron validointipalvelusta. Hae EORI-rekisteröinti etukäteen Tullista, jos tarvitset sitä.

Tunnistenumeron lisäksi voit halutessasi ilmoittaa Tullin antaman toimipistetunnisteen. Edustajan on aina ilmoitettava toimipistetunniste. Jos annat ilmoituksessa toimipistetiedon, palvelu täyttää automaattisesti Tullille arkistoitaviin ilmoitustietoihin osoitetiedot, jotka ovat Tullin asiakasrekisterissä aiempien lupatietojen perusteella. Voit tarkistaa toimipistetunnisteesi Omat tiedot -palvelustamme.

Jos valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja” ja olet tallentanut toimipistetunnisteen tiedon etukäteen asetuksiin, toimipisteen tunniste täyttyy ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumeroksi EORI-numero. Palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti.

Kohdissa ”Ilmoittaja” ja ”Edustaja” saat osan tiedoista automaattisesti, kun valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”. Tällöin ilmoitukseen täyttyy toimipistetunnisteen mukainen osoitetieto. Toimipisteen osoitetietoina näkyy oletuksena YTJ:hin merkitty yrityksen päätoimipaikan osoite (toimipiste ”000”). Jos olet asetuksissa ilmoittanut toimipistetunnisteeksi muun kuin päätoimipaikan, palvelu hakee tämän toimipistetunnisteen mukaiset osoitetiedot.

Yhteyshenkilö 

Yhteyshenkilö on ilmoituksen antaja. Tulli voi tarvittaessa kysyä yhteyshenkilöltä lisätietoja.

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen henkilön tietoja”, jolloin yhteyshenkilön tiedot täyttyvät ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, ilmoita kenttiin nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.  

Ilmoittaja

Jos teet ilmoitusta edustajana, merkitse ”Ilmoittaja”-kohtaan luvanhaltijan tunnistenumero. 

Luvat: Tullin myöntämän kirjallisen luvan tiedot

Ilmoita lupa tulliselvitykseen kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä (EIR-lupa).

Syötä luvan numero rivin sarakkeeseen ”Lupanumero”. Riittää, että ilmoitat lupanumeron, sillä palvelu täyttää sen perusteella automaattisesti tiedot sarakkeisiin ”Lupatyyppi”, ”Luvanhaltija” ja ”Nimi”.

”Luvat” –kohdassa ilmoitetaan ”EIR - Lupa tulliselvityksen tekemiseksi ilmoittajan kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä”.

Jos haluat antaa esittämistiedonannon erityismenettelyssä, ilmoita erityismenettelyn lupa jo aiemmin siinä vaiheessa, kun aloitat ilmoituksen tekemisen. Tällöin erityismenettelyn luvan tiedot näkyvät automaattisesti ”Luvat”-kohdassa. Lisää toinen rivi painikkeesta ”+ Lisää lupa” ja ilmoita siinä EIR-luvan numero.

Jos haluat poistaa väärin ilmoitetun luvan, valitse valintaruutu, joka on lupanumeroa edeltävässä sarakkeessa. Valitse tämän jälkeen painike ”Poista valitut”.

Edustaja

Jos annat ilmoituksen edustajana tuojan puolesta, lisää ”Edustaja”-kohdassa tietosi painikkeesta ”+ Lisää edustaja”. Edustajalla on aina oltava EORI-tunniste.

Valitse alasvetovalikosta edustuksen laatu. Esittämistiedonannossa edustuksen laatu on käytännössä aina ”2 – Suora edustus”. Suora edustaja antaa tulli-ilmoituksen tuojan puolesta ja tämän nimissä. Tuoja vastaa annettujen tietojen oikeellisuudesta. Ilmoituksessa käytetään tuojan vakuutta, ja tullivelasta vastaa tuoja. Edustaja vastaa tullivelasta vain siltä osin, kun se tiesi tai sen olisi pitänyt tietää, että tulli-ilmoituksessa annetut tiedot ovat virheellisiä.
 
Jos olet vahingossa avannut edustajan tiedot painikkeesta ”+ Lisää edustaja” mutta edustajaa ei ole, poista edustajan tiedot painikkeesta ”Poista edustaja”.

Kun olet antanut kaikki toimijatiedot, paina ”Seuraava”, jolloin siirryt koko ilmoitukselle yhteisiin tulliselvitettävän erän tietoihin.