Tee uusi ilmoitus

Tulli-ilmoituksen voi tehdä useammalla tavalla:

 • tee kokonaan uusi ilmoitus 
 • käytä ilmoituspohjaa (ks. ohjeen kohdat ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”)
 • täydennä luonnokseksi tallentunutta ilmoitusta (ks. ohjeen kohta ”Ilmoituslistaukset”)
 • kopioi aiemman ilmoituksen tiedot luonnokseksi (ks. ohjeen kohta ”Yhteenveto ja lähettäminen”).

Tällä ohjesivulla kerrotaan, miten aloitat kokonaan uuden ilmoituksen tekemisen. 

Uusi ilmoitus

Voit tehdä kokonaan uuden ilmoituksen valitsemalla etusivulta painikkeen ”+ Uusi ilmoitus”. Tämän jälkeen siirryt valitsemaan, minkä ilmoituksen haluat antaa.

Valitse, minkä ilmoituksen haluat antaa

Kohdassa ”Valitse ilmoitus” pääset ensimmäiseksi valitsemaan, teetkö tuonnin, tullivarastoinnin vai saapumisen tai väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen.

Valitse ”Tuonti”, jos haluat antaa vakiomuotoisia tai kaksivaiheisia tuonnin tulli-ilmoituksia EU:n ulkopuolelta tuotavasta tavarasta, erityismenettelyjen tulli-ilmoituksia tai tulli-ilmoituksia EU:n verorajan yli tuotavasta tavarasta. Valitse ”Tullivarastointi”, jos haluat antaa tullivarastoinnin ilmoituksia. Valitse ”Saapuminen tai väliaikainen varastointi”, jos haluat antaa saapumisen tai väliaikaisen varastoinnin ilmoituksia. Lue tarkemmat ohjeet alasivuilta ”Tuonti-ilmoitukset”, ”Tullivarastoinnin ilmoitukset” ja ”Saapumisen ja väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset”.

Seuraavat valintavaihtoehdot tulevat esiin aiempien valintojesi perusteella.

Jos haluat valita suoraan sellaisen ilmoitustyypin, jota olet käyttänyt ennenkin, voit valita sen alasvetovalikosta otsikon ”Pikavalinnat” alta.

Painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat, jolloin palaat takaisin palvelun etusivulle.

Tuonti-ilmoitukset

Kun olet valinnut haluavasi antaa tuonnin ilmoituksen, sinun pitää seuraavaksi valita tarkemmin, minkälaisen ilmoituksen haluat antaa. Vaihtoehdot tulevat näkyviin aiempien valintojesi perusteella. Lue tarkemmat ohjeet alta.

Ilmoitustyypin valinta

Valitse seuraavaksi tuonti-ilmoituksen tyyppi. Tullimenettely valitaan myöhemmin.

Valitse ”Tulli-ilmoitus”, kun annat tavarasta vakiomuotoisen, yksinkertaistetun tai vähäarvoisen tavaran tulli-ilmoituksen. Myös verorajailmoituksen tai esittämistiedonannon täyttäminen aloitetaan valitsemalla ensin ”Tulli-ilmoitus”. 

Valitse ”Täydentävä tulli-ilmoitus”, kun annat täydentävää ilmoitusta esittämistiedonannosta tai yksinkertaistetusta ilmoituksesta. Kun olet valinnut täydentävän ilmoituksen, siirryt ilmoituslistaukseen, jossa ovat ilmoitukset, joista ei ole vielä annettu täydentävää tulli-ilmoitusta. Valitse listauksesta ilmoitus, jolle haluat antaa täydentävän ilmoituksen. Täydentävän tulli-ilmoituksen voi antaa myös kokoavana jaksolta, jolloin se annetaan samalla kertaa useammasta yksinkertaistetusta tulli-ilmoituksesta tai esittämistiedonannosta. (Ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Täydentävä tulli-ilmoitus”.)

Valitse ”Jälkikäteen annettu tulli-ilmoitus”, jos tulli-ilmoitus on jäänyt antamatta oikeaan aikaan, eli olet vastaanottanut tullaamatonta tavaraa. Tällöin palvelu täyttää ilmoitukseen valmiiksi lisäilmoitustyypin, joka vaaditaan jälkikäteen jätettävältä ilmoitukselta.
Jos olet antanut ilmoituksen käyttökatkon aikana varamenettelyssä lomakkella tai asiakirjalla ja annat sähköisen ilmoituksen jälkikäteen, aloita ilmoituksen tekeminen painikkeesta ”Tulli-ilmoitus”. 

Lähetysmaan valinta

Valitse seuraavaksi tavaran alkuperäinen lähetysmaa. Valitse lähetysmaan maakoodi alasvetovalikosta ”Valitse alkuperäinen lähetysmaa tai -alue”. Voit avata valikosta valintalistan, josta voit etsiä ja valita lähetysmaan. Voit myös kirjoittaa kenttään maan tai alueen nimen alun (esimerkiksi Kiinasta alku Kii), jolloin valikko ehdottaa vaihtoehtoja, joissa se esiintyy.

Jos annat tuonnin tulli-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta tuotavasta tavarasta, valitse valikosta lähetysmaa, esimerkiksi CN Kiina. Jos annat verorajailmoituksen Ruotsista Ahvenanmaalle tuotavasta tavarasta, valitse SE Ruotsi. Jos annat verorajailmoituksen Ahvenanmaan ja muun Suomen välisestä tavaraliikenteestä, valitse FI Suomi (ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Ahvenanmaan verorajailmoitukset”).

Alkuperämaan valinta vaikuttaa siihen, mitä tietoja saat täytettäväksi seuraavaksi.

Tullimenettelyn valinta

Valitse seuraavaksi, mitä tullimenettelyä haluat käyttää. Kolmelle yleisimmälle ilmoitukselle on omat valintapainikkeensa, joista voit valita haluamasi menettelyn suoraan. Muut tullimenettelyt, kuten erityismenettelyt, voit valita otsikon ”Erityismenettelyt ja muut menettelyt” alta alasvetovalikosta.

.

Valitsemalla painikkeen ”4000 – Vapaaseen liikkeeseen luovutus ilman edeltävää tullimenettelyä” voit antaa tulli-ilmoituksen alle 150 euron vähäarvoisesta lähetyksestä. (Ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Vähäarvoisen tavaran tuonti-ilmoitus (tullimenettely 4000)”.)

Valitsemalla painikkeen ”40 – Vapaaseen liikkeeseen luovutus” voit antaa tulli-ilmoituksia menettelyssä 40 (vapaaseen liikkeeseen luovutus), jossa EU:n ulkopuolelta tuotava tavara tulliselvitetään ja vapautetaan käyttöön. (Ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Vapaaseen liikkeeseen luovutus (tullimenettelyt 07, 40, 42, 45, 61, 63, 68)”.)

Valitsemalla painikkeen ”61 – Jälleentuonti ja vapaaseen liikkeeseen luovutus” voit antaa tulli-ilmoituksen menettelyssä 61, jossa EU alueelta väliaikaisesti viety tavara palautuu takaisin EU:n alueelle. (Ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Vapaaseen liikkeeseen luovutus (tullimenettelyt 07, 40, 42, 45, 61, 63, 68)”.)

Ahvenanmaan ja muun Suomen välisissä tulli-ilmoituksissa sekä toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle tuotavan tavaran tulli-ilmoituksissa voit valita tullimenettelyiksi ”40 – Vapaaseen liikkeeseen luovutus” tai ”61 – Jälleentuonti ja vapaaseen liikkeeseen luovutus”. (Ks. tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta ”Ahvenanmaan verorajailmoitukset”.)

Valitsemalla painikkeen ”Erityismenettelyt ja muut tullimenettelyt” voit antaa tulli-ilmoituksen muista tullimenettelyistä, esimerkiksi: 

 • ”07 – Samanaikaisesti varastointimenettelyyn asetettujen tavaroiden luovutus vapaaseen liikkeeseen” eli menettely, jossa tavarat siirretään esimerkiksi verottomaan varastoon
 • ”42 – Luovutus vapaaseen liikkeeseen ja kulutukseen arvonlisäverotta toiseen jäsenvaltioon” eli menettely, jossa maahantuontia seuraa yhteisökauppa toiseen jäsenmaahan 
 • ”44 – Tietyn käyttötarkoituksen lupa” eli menettely, jossa tavarat käytetään tiettyyn käyttötarkoitukseen
 • ”45 – Tavaroiden luovutus vapaaseen liikkeeseen ja osittainen saattaminen kulutukseen joko arvonlisäveron tai valmisteverojen kantamiseksi sekä niiden asettaminen varastoon, joka ei ole tullivarasto” eli menettely, jossa tavarat siirretään esimerkiksi valmisteverottomaan varastoon
 • ”46 – Vastaavista tavaroista ulkoisessa jalostusmenettelyssä saatujen jalostettujen tuotteiden tuonti ennen niiden tavaroiden vientiä, jotka ne korvaavat” eli menettely, jossa käytetään vastaavia tavaroita 
  • Menettelyn käyttö vaatii aina kirjallisen luvan Tullin lupakeskukselta.
 • ”48 – Korvaavien tuotteiden samanaikainen luovutus kulutukseen ja vapaaseen liikkeeseen ulkoisessa jalostusmenettelyssä ennen väliaikaisesti vietävien viallisten tavaroiden vientiä” eli vakiovaihto, jossa käytetään korvaavia tavaroita
 • ”51 – Sisäinen jalostus” eli menettely, jossa tavarat esimerkiksi korjataan
 • ”53 – Väliaikainen maahantuonti” eli menettely, jossa tavarat esimerkiksi tuodaan näyttelyyn
 • ”63 – Jälleentuonti ja luovutus vapaaseen liikkeeseen” eli menettely, jossa väliaikaisesti viedyt tavarat palautuvat toiseen yhteisömaahan.

Jos huomaat valinneesi väärän tullimenettelyn siinä vaiheessa, kun olet täyttämässä ilmoitusta, et voi enää vaihtaa ilmoituksen tyyppiä. Sinun pitää keskeyttää ilmoituksen antaminen ja tehdä uusi ilmoitus. 

Huomioi, että painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat ja palaat takaisin palvelun etusivulle.

Saapumistunnuksen antaminen

Aiempien valintojesi perusteella palveluun voi tulla näkyviin kenttä ”Jos sinulla on kuljetusyhtiön antama saapumis- tai muu lähetystunnus, ilmoita se tässä”. Jos teet tulli-ilmoitusta postilähetyksestä tai muusta lähetyksestä, josta olet saanut saapumistunnuksen tai muun lähetystunnuksen, on tärkeää, että ilmoitat tunnuksen tässä. Tällöin palvelu täyttää osan ilmoituksen tiedoista automaattisesti. Ehtona on, että kuljetusliike on sopinut Tullin kanssa tietojen välittämisestä.

Valitse alasvetovalikosta toimija, jolta olet saanut tunnuksen ja valitse ”Käytä”. Huomioi, että jotta voit antaa saapumistunnuksen, et voi kopioida aiempaa ilmoitusta tai käyttää ilmoituspohjaa, vaan sinun pitää aloittaa ilmoituksen antaminen painikkeesta ”+ Uusi”. 

Jos sinulla ei ole saapumis- tai lähetystunnusta, voit alkaa tehdä tulli-ilmoitusta myös ilman tunnusta. 

Huom.! Ahvenanmaan verorajailmoituksissa ei anneta saapumistunnusta. Kun teet verorajailmoitusta toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle tuotavasta tavarasta tai Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kuljetettavasta tavarasta, älä ilmoita saapumis- tai lähetystunnusta tässä vaiheessa. Ilmoita saapumis- tai lähetystunnus vain liiteasiakirjoissa.  

Vähäarvoisen tavaran tuonti-ilmoitus (tullimenettely 4000)

Kun olet valinnut tullimenettelyn ”4000 – vapaaseen liikkeeseen luovutus ilman edeltävää tullimenettelyä”, valitse seuraavaksi, onko koko lähetyksesi arvo enintään 150 euroa (eli vähäarvoinen lähetys) vai yli 150 euroa.

Tämän jälkeen valitse valintapainikkeesta, ovatko tavarat rajoitusten tai valmisteveron alaisia vai ei.

Huomioi, että painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat, jolloin palaat takaisin palvelun etusivulle. 

Vapaaseen liikkeeseen luovutus (tullimenettelyt 07, 40, 42, 45, 61, 63, 68): vakiomuotoinen ilmoitus, yksinkertaistettu ilmoitus ja esittämistiedonanto

Jos olet tekemässä tuonnin tulli-ilmoitusta vapaaseen liikkeeseen luovutuksesta, valitse tullimenettely 40 suoraan omasta painikkeestaan ”40 – Vapaaseen liikkeeseen luovutus”.

Jos olet tekemässä jälleentuonnin tulli-ilmoitusta, valitse painike ”61 – Jälleentuonti ja vapaaseen liikkeeseen luovutus”. Muut vapaaseen liikkeeseen liikkeeseen luovutuksen tullimenettelyt 07, 42, 63 ja 68 voit valita ”Erityismenettelyt ja muut tullimenettelyt” -alasvetovalikosta.

Ilmoita seuraavaksi kohdassa ”Aloita ilmoituksen tekeminen” saapumis- tai lähetystunnus. Jos sinulla ei ole tunnusta, sitä ei tarvitse ilmoittaa.

Valitse seuraavaksi, minkälaisen tulli-ilmoituksen haluat antaa. Valitse painike sen mukaan, annatko vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen, yksinkertaistetun tulli-ilmoituksen vai esittämistiedonannon.

Jos annat kaikki lähetystä koskevat tiedot yhdellä vakiomuotoisella ilmoituksella, valitse painike ”Tulli-ilmoitus” (FI415A). Jos annat yksinkertaistetun ilmoituksen, josta puuttuu joitakin tietoja tai osa tiedoista annetaan arvioina, valitse painike ”Yksinkertaistettu tulli-ilmoitus” (FI415A). Tällöin sinun on myöhemmin annettava puuttuvat ja tarkat tiedot täydentävällä tulli-ilmoituksella. Jos sinulla on lupa tehdä tulliselvitys ilmoittajan kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä, valitse painike ”Esittämistiedonanto” (FI475A). Tällöin sinun on myöhemmin annettava täydentävä tulli-ilmoitus.

Jos et halua tehdä ilmoitusta, vaan luoda ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten, valitse ennen tulli-ilmoituksen valintaa valintaruutu ”En halua lähettää ilmoitusta nyt, vaan tehdä ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten”. Tämän jälkeen voit aloittaa ilmoituspohjan tekemisen painamalla haluamasi ilmoituksen painiketta. (Ks. lisää ilmoituspohjista ohjeen kohdista ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”). 

Huomioi, että painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat ja palaat takaisin palvelun etusivulle. 

Erityismenettelyn tulli-ilmoittaminen (tullimenettely 44, 46, 48, 51 tai 53)

Kun olet tekemässä erityismenettelyn tulli-ilmoitusta, valitse haluamasi menettely ”Erityismenettelyt ja muut tullimenettelyt”-painikkeen alasvetovalikosta.

Ilmoita tullimenettelyn valinnan jälkeen, onko sinulla Tullin lupakeskuksen myöntämä kirjallinen lupa vai haetko lupaa tulli-ilmoituksella. Jos haet lupaa tulli-ilmoituksella, voit valita vain vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen. Jos ilmoitit Tullin lupakeskuksen myöntämän kirjallisen luvan, valitse, annatko vakiomuotoisen ilmoituksen, yksinkertaistetun ilmoituksen vai esittämistiedonannon.

Täydentävä tulli-ilmoitus tuonnissa

Kun olet valinnut tuonti-ilmoituksen tyypiksi ”Täydentävä tulli-ilmoitus”, avautuu listaus, jossa ovat kaikki ilmoituksesi, joista ei ole vielä annettu täydentävää tulli-ilmoitusta.

Valitse listauksesta tulli-ilmoitus tai tulli-ilmoitukset, joihin haluat antaa täydentävän ilmoituksen. Jos et löydä ilmoitusta listauksesta, voit käyttää apuna hakusuodattimia.

Jos teet täydentävää tulli-ilmoitusta yhdestä yksinkertaistetusta tulli-ilmoituksesta tai esittämistiedoksiannosta, valitse ilmoitusrivin toiseksi viimeisimmässä sarakkeessa olevaa painiketta, jossa on kuvake ”Nuoli oikealle”. 

Jos teet kokoavaa täydentävää tulli-ilmoitusta useammasta yksinkertaistetusta tulli-ilmoituksesta tai esittämistiedoksiannosta, valitse yksi kokoavaan täydentävään ilmoitukseen kuuluva tulli-ilmoitus ja valitse sen ilmoitusrivin viimeisen sarakkeen painike, jossa on puunäkymä-kuvake.

Tämän jälkeen valitse listauksesta kaikkien niiden ilmoitusten valintaruudut, jotka kuuluvat kokoavalle tulli-ilmoitukselle. Pääset tekemään täydentävää tulli-ilmoitusta ”Aloita”-painikkeesta.

Jos sinulla on lupa tehdä tulliselvitys kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä (EIR-lupa) ja annat täydentävän EIDR-ilmoituksen, josta ei ole annettu esittämistiedonantoa, valitse painike ”Ilmoitusta ei ole listalla. Olen vapautettu esittämistiedonannon antamisesta (EIDR)". Tämän jälkeen valitse, minkä menettelyn ilmoitusta olet antamassa.

Ahvenanmaan verorajailmoitukset

Kun annat Ahvenanmaan verorajailmoitusta eli tulli-ilmoitusta Ahvenanmaan ja muun Suomen välisestä tavaraliikenteestä tai tavarasta, joka tulee toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle, aloita ilmoituksen tekeminen painikkeesta ”Tuonti”. Valitse sitten ilmoitustyypiksi ”Tulli-ilmoitus”.

Valitse sitten lähetysmaa. Jos annat tulli-ilmoitusta Ahvenanmaan ja muun Suomen välisestä tavaraliikenteestä, valitse alkuperäiseksi lähetysmaaksi Suomi. Tällöin palvelu ohjaa sinut tekemään kansallisen verorajailmoituksen. Jos annat tulli-ilmoituksen tavarasta, joka tulee toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle, valitse alkuperäiseksi lähetysmaaksi toinen EU-maa. Tällöin palvelu ohjaa sinut tekemään verorajailmoitusta toisesta EU-maasta tuotavasta tavarasta.

Kansallisessa verorajailmoituksessa valitse tullimenettelyksi ”40 – Vapaaseen liikkeeseen luovutus” tai ”61 – Jälleentuonti ja vapaaseen liikkeeseen luovutus”. EU:n sisäisessä verorajailmoituksessa voit valita ”Erityismenettelyt ja muut tullimenettelyt” -alasvetovalikosta tullimenettelyksi myös ”51 – Tavaroiden asettaminen sisäiseen jalostusmenettelyyn” tai ”53 – Tavaroiden asettaminen väliaikaiseen maahantuontiin”.

Kansallisessa verorajailmoituksessa ei anneta kuljetusyrityksen antamaa saapumistunnusta.

Voit valita vain vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen. Paina painiketta ”Tulli-ilmoitus”, jolloin pääset täyttämään ilmoitusta.

Huomioi, että painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat, jolloin palaat takaisin palvelun etusivulle.

Tullivarastoinnin ilmoitukset

Kun olet valinnut haluavasi antaa tullivarastoinnin ilmoituksen, näkyviin tulee kohta ”Aloita ilmoituksen tekeminen”. Siinä on kolme vaihtoehtoa, jotka on otsikoitu koodien mukaan. Voit valita joko vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen, esittämistiedonannon tai päättämistiedonannon. Siirry tekemään ilmoitusta valitsemalla oikea vaihtoehto (ks. lisää eri vaihtoehdoista alla).

Huomioi, että painike ”Sulje” poistaa kaikki tekemäsi valinnat, jolloin palaat takaisin palvelun etusivulle.

Vakiomuotoinen tulli-ilmoitus (FI415A)

Jos olet tekemässä ilmoitusta tullivarastoinnista omaan tai toisen luvanhaltijan varastoon, valitse vakiomuotoinen ilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä 

•    esittämisvaiheessa eli tavaroiden saapuessa Suomeen tai varastollesi
•    ennakkoon aikaisintaan 30 päivää ennen tavaroiden saapumista, jos sinulla on edeltävän menettelyn ilmoituksen MRN-viitenumero.  
Aloita ilmoituksen tekeminen painamalla painiketta ”Tulli-ilmoitus”.

Jos et halua tehdä ilmoitusta, vaan luoda ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten, valitse ensin valintaruutu ”En halua lähettää ilmoitusta nyt, vaan tehdä ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten”. Tämän jälkeen voit aloittaa ilmoituspohjan tekemisen painamalla painiketta ”Tulli-ilmoitus”. (Ks. lisää ilmoituspohjista ohjeen kohdista ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”). 

Ilmoittajan kirjanpitoon tekemää merkintää (EIDR) koskeva esittämistiedonanto (FI475A)

Jos sinulla on lupa käyttää ilmoittajan kirjanpitoon tehtävää merkintää ja olet tehnyt kirjanpitomerkinnän varastolle saapuneista tavaroista, valitse esittämistiedonanto. 

Aloita ilmoituksen tekeminen painikkeesta ”Esittämistiedonanto”. 

Jos et halua tehdä ilmoitusta, vaan luoda ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten, valitse ensin valintaruutu ”En halua lähettää ilmoitusta nyt, vaan tehdä ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten”. Tämän jälkeen voit aloittaa ilmoituspohjan tekemisen painamalla painiketta ”Esittämistiedonanto”. (Ks. lisää ilmoituspohjista ohjeen kohdista ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”). 

Tullivarastoinnin päättämistiedonanto (FI488A)

Jos olet tullivaraston luvanhaltija tai hänen edustajansa, ilmoita päättämistiedonannolla, mitkä tullivarastoinnin tulli-ilmoitukset on päätetty esimerkiksi tuontitullaukseen, passitukseen tai jälleenvientiin. Päättämistiedonanto ei siis päätä tullivarastointimenettelyä, vaan sillä annetaan vain tiedoksi yksi tai useampi tullivarastoinnin ilmoitus.

Aloita ilmoituksen tekeminen painikkeesta ”Päättämistiedonanto”.

Jos et halua tehdä ilmoitusta, vaan luoda ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten valitse ensin valintaruutu ”En halua lähettää ilmoitusta nyt, vaan tehdä ilmoituspohjan myöhempää käyttöä varten”. Tämän jälkeen voit aloittaa ilmoituspohjan tekemisen painamalla painiketta ”Päättämistiedonanto”. (Ks. lisää ilmoituspohjista ohjeen kohdista ”Ilmoituslistaukset” ja ”Yhteenveto ja lähettäminen”). 

Saapumisen ja väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset

Kun olet valinnut haluavasi antaa saapumisen tai väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen, sinun pitää seuraavaksi valita kohdassa ”Mitä haluat tehdä tavaroille?”, minkä ilmoituksen haluat antaa. Mahdollisia ilmoituksia ovat

 • saapumisen esittämisilmoitus
 • väliaikaisen varastoinnin ilmoitus ennakkoon tai yhdistettynä esittämisilmoitukseen sekä väliaikaisen varaston purkaustulosilmoitus
 • ilmoitukset tavaran siirrosta väliaikaisten varastojen välillä.

Siirry tekemään ilmoitusta valitsemalla oikea vaihtoehto (ks. lisää eri vaihtoehdoista alla).

Saapumisen esittämisilmoitus 

Jos tavaroista on annettu väliaikaisen varastoinnin ilmoitus (FI337A) ja tavarat ovat saapuneet Suomeen ja ne ovat Tullin tarkastettavissa, valitse kohdassa ”Mitä haluat tehdä tavaroille?” painike ”Esitän tavarat Tullille”. Valitse ”Esitän tavarat Tullille” myös, jos tavaraa kuljetetaan Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä tai toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle.
Tämän jälkeen näkyviin tulee painike ”Esittämisilmoitus” (FI332A), jota painamalla siirryt täyttämään ilmoitusta.

Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus ja purkaustulosilmoitus

Jos tavarat ovat saapumassa tai saapuneet meritse tai lentoteitse toisesta EU-maasta, Norjasta tai Sveitsistä väliaikaiseen varastoon, valitse ”Mitä haluat tehdä tavaroille?” -kohdassa painike ”Ilmoitan väliaikaiseen varastointiin”.

Tämän valinnan jälkeen näkyviin tulee kolme eri vaihtoehtoa. Jos olet antamassa väliaikaisen varastoinnin ilmoitusta ennakkoon, valitse ”Väliaikaisen varastoinnin ilmoitus” (FI337A). Jos tavarat ovat jo saapuneet ja annat yhdistetyn väliaikaisen varastoinnin ja esittämisen ilmoituksen, valitse ”Yhdistetty väliaikaisen varastoinnin ja esittämisen ilmoitus” (FI335A). Jos tavarat on purettu väliaikaiseen varastoon ja ilmoitettujen tietojen ja varastoon purettujen tavaroiden välillä on todettu eroavaisuutta, valitse ”Väliaikaisen varastoinnin purkaustulosilmoitus” (FI364A). Siirry täyttämään ilmoitusta valitsemalla painike ”Väliaikainen varasto”, ”Yhdistetty ilmoitus” tai ”Purkaustulosilmoitus”

Tavaroiden siirtäminen väliaikaisten varastojen välillä

Jos olet siirtämässä tavaroita väliaikaisesti varastoituna tai varastoosi on saapunut tavaroita, jotka on siirretty väliaikaisesti varastoituna, valitse kohdassa ”Mitä haluat tehdä tavaroille?” painike ”Siirrän väliaikaisten varastojen välillä”.
Tämän valinnan jälkeen avautuu kolme eri vaihtoehtoa. Jos olet lähettävän varaston pitäjä ja annat ilmoitusta aiotusta siirrosta, valitse ”Ilmoitus aiotusta siirrosta” (FI376A). Jos olet lähettävän varaston pitäjä ja annat ilmoitusta siirron päättymisestä, valitse ”Ilmoitus siirron päättymisestä” (FI379A). Jos olet vastaanottavan varaston pitäjä ja annat väliaikaisen varastoinnin ilmoitusta varastoon siirron jälkeen puretusta tavarasta, valitse ”Siirron jälkeinen väliaikaisen varastoinnin ilmoitus” (FI377A). Siirry täyttämään ilmoitusta valitsemalla painike ”Aiottu siirto”, ”Siirron päättyminen” tai ”Väliaikainen varasto”.