Tavaraerä

Tavaraerän tietoihin kuuluvat 

  • menettelytiedot
  • edeltävät asiakirjat
  • lisätiedot (vain arvonlisäverorekisteröimättömän tuojan ilmoituksessa)
  • tavaran arvotiedot (vain arvonlisäverorekisteröimättömän tuojan ilmoituksessa).

Nimike ja tavaraerän perustiedot

Ilmoita tässä kohdassa vaaditut perustiedot tavaraerästä. Lue tarkemmat ohjeet alta.

Pyydetty menettely

Palvelu täyttää aiempien valintojesi perusteella tiedon pyydetystä tullimenettelystä. Jos annat sisäisen jalostuksen tai väliaikaisen maahantuonnin menettelyn päättävää ilmoitusta, pyydetty menettely on ”61 – Jälleentuonti ja vapaaseen liikkeeseen luovutus”. Jos tullimenettely on väärä, sinun pitää aloittaa ilmoituksen tekeminen alusta.

Edeltävä menettely

Yleensä tavaralla ei ole edeltävää menettelyä. Valitse tällöin alasvetovalikosta ”00 – Ei edeltävää menettelyä”. 

Lisämenettely

Palvelu täyttää automaattisesti lisämenettelyksi ”615 – Unionitavara manner-Suomen ja Ahvenanmaan välillä”, koska olet aiemmin valinnut lähetysmaaksi Suomen. 

Lisäksi voit lisätä muita tarvittavia lisämenettelyjä. Valitse menettely alasvetovalikosta. Huomioi, että sinun pitää tämän jälkeen valita painike ”+ Lisää”. Vasta tämän jälkeen valitsemasi lisämenettely tallentuu ja tulee näkyviin.

Jos annat sisäisen jalostuksen ilmoitusta, ilmoita lisämenettelykoodiksi ”671”. Jos annat väliaikaisen maahantuonnin ilmoitusta, ilmoita lisämenettelykoodiksi ”673”.

Voit poistaa lisämenettelyn painamalla menettelyn vieressä olevaa ”Poista”-painiketta. 

Edeltävät asiakirjat

Jätä ”Edeltävät asiakirjat” -kohta tyhjäksi. Esimerkiksi Postin saapumistunnusta (koodi 781) ei saa käyttää. 

Lisätiedot

Kansallisessa verorajailmoituksessa sinun ei yleensä tarvitse lisätä lisätietoja.

Tavaran arvotiedot ja kauppahinta

Jos tuoja on arvonlisäverorekisteröity, ilmoituksessa ei ilmoiteta tavaran arvotietoja. 

Jos tuoja on arvonlisäverorekisteröimätön, valitse arvonlisäveroprosentti radiopainikkeesta. Yleinen arvonlisäverokanta on 24 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 14 % ja kirjojen arvonlisäverokanta on 10 %.

Jos tuoja on arvonlisäverorekisteröimätön, ilmoita lisäksi koko lähetyksen laskutettava kokonaissumma kuljetuskustannuksineen, sekä valuuttalaji. 

Jos ilmoitat tavaraa jalostettavaksi, ilmoita tavaran arvo. Jos ilmoitat jalostuksen päättymisestä, ilmoita jalostuksen arvo. Jos annat väliaikaisen maahantuonnin ilmoitusta, ilmoita tavaran arvo.
Sisäisen jalostuksen ja väliaikaisen maahantuonnin ilmoituksissa ilmoita arvo, joka sisältää tavaran arvon sekä rahti- ja vakuutuskustannukset.

Siirtyminen tavaraerän tiedoista eteenpäin

Kun olet syöttänyt kaikki tavaraerän tiedot, voit lisätä seuraavan tavaraerän sivun alalaidassa olevasta painikkeesta ”+ Lisää tavaraerä”. Kansallisessa verorajailmoituksessa ei yleensä tarvitse ilmoittaa kuin yksi tavaraerä.

Jos et lisää enempää tavaraeriä, voit siirtyä tarkastelemaan täyttämäsi ilmoituksen yhteenvetoa. Valitse painike ”Seuraava”, josta pääset ilmoituksen ”Yhteenveto ja lähettäminen” -näytölle.