Toimijat (Siirron jälkeinen väliaikaisen varastoinnin ilmoitus)

Ilmoita ”Toimijat”-näytöllä koko ilmoitukselle yhteiset tulliselvitettävän erän toimijatiedot. Pakollisia tietoja ovat yhteyshenkilön, ilmoittajan ja mahdollisen edustajan tiedot. Lisäksi voit ilmoittaa lähettäjän, vastaanottajan, muun tiedoksisaajan sekä toimitusketjun muun toimijan tiedot silloin, kun ne koskevat koko ilmoitusta.

Yleistä toimijatietojen ilmoittamisesta

Ilmoittajalla ja edustajalla on oltava EORI-numero. Palvelu täyttää automaattisesti nimi- ja osoitetiedot EORI-numeron perusteella. Muista toimijoista voit ilmoittaa joko tunnistenumeron tai täyttää toimijan nimi- ja osoitetiedot. 

Suomalaisten yritysten EORI-numero on y-tunnuksesta ja maakoodista koostuva toimijan tunnistenumero (FI1234567-8). Hae EORI-rekisteröinti etukäteen Tullista, jos tarvitset sitä. 

Tunnistenumeron lisäksi voit halutessasi ilmoittaa Tullin antaman toimipistetunnisteen. Edustajan on aina ilmoitettava toimipistetunniste. Jos annat ilmoituksessa toimipistetiedon, palvelu täyttää automaattisesti Tullille arkistoitaviin ilmoitustietoihin osoitetiedot, jotka ovat Tullin asiakasrekisterissä aiempien lupatietojen perusteella. Voit tarkistaa toimipistetunnisteesi Omat tiedot -palvelustamme.

Kohdissa ”Ilmoittaja” ja ”Edustaja” saat osan tiedoista automaattisesti, kun valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”. Tällöin ilmoitukseen täyttyy toimipistetunnisteen mukainen osoitetieto. Toimipisteen osoitetietoina näkyy oletuksena YTJ:hin merkitty yrityksen päätoimipaikan osoite (toimipiste ”000”). Jos yritys on ulkomainen, sen sijaan voi näkyä osoite, jota on käytetty EORI-numeron rekisteröinnissä. Jos olet asetuksissa ilmoittanut toimipistetunnisteeksi muun kuin päätoimipaikan, palvelu hakee tämän toimipistetunnisteen mukaiset osoitetiedot. 

Yhteyshenkilö 

Yhteyshenkilö on ilmoituksen antaja. Tulli voi tarvittaessa kysyä yhteyshenkilöltä lisätietoja. 

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen henkilön tietoja”, jolloin yhteyshenkilön tiedot täyttyvät ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen henkilön tietoja, ilmoita kenttiin nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.  

Ilmoittaja

Ilmoittaja vastaa siitä, että ilmoituksessa annetut tiedot ovat oikein. 

Jos valitset valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja” ja olet tallentanut toimipistetunnisteen tiedon etukäteen asetuksiin, toimipisteen tunniste täyttyy ilmoitukseen automaattisesti.

Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumeroksi EORI-numero, suomalainen yritystunnus tai yksityishenkilön henkilötunnus. Kun olet ilmoittanut EORI-numeron, palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti. Muussa tapauksessa täytä nimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka, maa, toimijan luonne ja asiointikieli. Valitse asiointikieli alasvetovalikosta. 

Edustaja

Jos annat ilmoituksen edustajana, lisää ”Edustaja”-kohdassa tietosi painikkeesta ”+ Lisää edustaja”. Edustajana voi toimia esimerkiksi huolintaliike. Edustajalla on aina oltava EORI-tunniste. 

Jos olet tallentanut tietosi etukäteen asetuksiin, voit valita valintaruudun ”Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja”, jolloin toimipistetunnus täyttyy ilmoitukseen automaattisesti. Jos et käytä tunnistautuneen toimijan tietoja, syötä ilmoitukseen tunnistenumero. Palvelu täyttää nimi- ja osoitetiedot sekä toimijan luonteen ilmoitukseen automaattisesti, jos tunnistenumero on EORI-numero tai suomalainen yritystunnus. Muussa tapauksessa ilmoita nimi, katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka sekä valitse alasvetovalikosta maa.

Palvelu täyttää edustusmuodoksi automaattisesti ”2 – Suora edustus”.

Lähettäjä

Jos kaikilla ilmoituksen alatason kuljetusasiakirjoilla on sama lähettäjä, ilmoita lähettäjän tiedot tässä. Jos ilmoitat eri lähettäjien tietoja, ilmoita tiedot vasta ”Kuljetusasiakirjat”-näytöllä.

Lähettäjän tunnistenumerona voi ilmoittaa vain EORI-numeron. Kun ilmoitat lähettäjän EORI-numeron, palvelu täyttää muut tiedot automaattisesti. Jos lähettäjällä ei ole EORI-numeroa, jätä tunnistenumero tyhjäksi ja ilmoita lähettäjän nimi- ja osoitetiedot.

Vastaanottaja

Jos kaikilla ilmoituksen alatason kuljetusasiakirjoilla on sama vastaanottaja, ilmoita vastaanottajan tiedot tässä. Jos ilmoitat eri vastaanottajien tietoja, ilmoita tiedot vasta ”Kuljetusasiakirjat”-näytöllä.

Vastaanottajan tunnistenumerona voi ilmoittaa vain EORI-numeron. Kun ilmoitat vastaanottajan EORI-numeron, palvelu täyttää muut tiedot automaattisesti. Jos vastaanottajalla ei ole EORI-numeroa, jätä tunnistenumero tyhjäksi ja ilmoita vastaanottajan nimi- ja osoitetiedot.

Muu tiedoksisaaja

Ilmoita muu tiedoksisaaja, jos tavaroita kuljetetaan siirrettävällä konossementilla (”to order”), jossa ei eritellä, kenelle konossementti siirretään, eivätkä vastaanottajan tiedot ole tiedossa. Jos ilmoitat muun tiedoksisaajan, ilmoita myöhemmin ”Lisätieto”-kohdassa lisätietokoodi ”10600”.

Ilmoita muun tiedoksisaajan tiedot samassa ilmoitusosassa kuin vastaanottajan tiedot.

Toimitusketjun muu toimija

Ilmoita toimitusketjun muun toimijan EORI-numero. Voit ilmoittaa myös kansainvälisen MRA-sopimuksen mukaisen tunnisteen, joka vastaa AEO-toimijan tunnistetta.