Perustiedot

Asiointikäyttöliittymä on Tullin asiakkaille eli julkiseen käyttöön tarkoitettu sovellus. Asiointikäyttöliittymä on luotu ensisijaisesti tulli-ilmoitusten tekemiseen ja niiden tilan tarkistamiseen sekä Tullilta tuleviin pyyntöihin vastaamiseen.
Voit siirtää kohdistusta taulukon lokeroissa sarkainnäppäimellä tai hiirellä.

Tuetut selaimet

Järjestelmä tukee selaimia Chrome 38+, Firefox 38+, Edge ja Safari.

Sisään- ja uloskirjautuminen

Asiointikäyttöliittymään kirjaudutaan ulkoisen palvelun avulla. Sovellukseen pääsevät kirjautumaan vain tunnistautuneet luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt.
Uloskirjautumaan pääsee etusivun ylälaidasta ”Kirjaudu ulos” -painikkeesta.

Ensimmäisen sisäänkirjautumisen yhteydessä käyttäjää pyydetään hyväksymään käyttöehdot. Sovellukseen pääseminen edellyttää molempien valintaruutujen valitsemista.

kuva käyttöehtojen valinnasta, jossa hyväksyt että olet lukenut palvelun käyttöehdot ja suostut että Tulli voi jatkossa lähettää tavallista ja todisteellista tiedoksiantoa vaativat asiakirjat sinulle sähköisesti. Kuvassa linkki myös vaihtoehtoisen asioinnin osoitteeseen.

Asetukset

Käyttäjäasetuksiin pääset etusivun yläpalkissa olevasta ”Asetukset”-painikkeesta. 

Kuva painikkeesta, jossa on ratas.

Käyttäjäasetuksissa voit muokata seuraavia tietoja:

  • viestiasetukset
  • ilmoituksessa käytettävät oletusarvot
  • listanäkymissä näytettävien rivien määrät

Kun kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, täytä ja muokkaa käyttäjäasetuksesi. Ilmoita asetuksissa sähköpostiosoite, johon haluat saada sähköpostiherätteet silloin, kun ilmoituksesi vaatii toimenpiteitä. Käyttäjäasetuksiin tallennetut tiedot näkyvät jatkossa ilmoituksissa automaattisesti. Voit muuttaa käyttäjäasetuksia myöhemmin.

Viestiasetukset

Jos haluat vastaanottaa Tullin lähettämiä viestejä koskevia sähköpostiherätteitä, syötä sähköpostiosoitteesi kenttään ”Sähköpostiosoite herätteitä varten” ja valitse valintaruutu. 

Ilmoituksessa käytettävät oletusarvot

Voit muuttaa asetuksista yhteyshenkilön puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, asiointikielen sekä yrityksen toimipisteen, jotka näkyvät ilmoituksessa oletuksena. Oletustietoja käytetään aina, kun aloitat uuden ilmoituksen tekemisen. 

Listanäkymissä näytettävien rivien määrät

Voit valita, montako riviä haluat nähdä kerralla listanäkymissä. Oletuksena on, että ilmoituksia listataan 10 riville ja muita tietoja 5 riville. 

Muut asetukset

Valintaruutu ”Vihjelaatikot käytössä”  on valittuna automaattisesti. Tällöin sarkainpainike avaa jokaisen kentän täyttöohjeen. Jos poistat valinnan, sarkainpainike vie sinut suoraan seuraavaan täyttökenttään.

Palvelu täyttää ilmoituksiin automaattisesti lisätietokoodin FIPDF. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu luo päätöksistä määrämuotoisen pdf-asiakirjan, jonka voit myöhemmin hakea asiointipalvelusta. Valitse ”En tarvitse asiakirjoja PDF-muodossa”, jos et tarvitse esimerkiksi luovutuspäätöstä kuljetusliikkeelle tai varastonpitäjälle esitettäväksi.

Painamalla ”Jatka” tallennat tekemäsi muutokset.

Tietopaneeli

Tärkeät tiedot, kuten ilmoituksen tila, MRN, toimijan nimi ja ilmoituksen rekisteröintiajankohta ovat helposti nähtävissä ilmoitustietojen yläpuolella olevassa tietopaneelissa. Suluissa ilmoitetaan ilmoituskanava eli onko ilmoitus luotu tullin asiointipalvelussa vai sanoma-asioinnin kautta.