Tee uusi ilmoitus

Tulli-ilmoituksen voit tehdä neljällä eri tavalla:

  • tekemällä kokonaan uuden ilmoituksen
  • käyttämällä ilmoituspohjaa (katso ohjeet sivuilta Ilmoituspohjani sekä Yhteenveto ja lähettäminen)
  • jatkamalla luonnokseksi tallentuneen ilmoituksen tekemistä (katso  ohjeet Luonnokset –sivulta
  • kopioimalla vanhan ilmoituksen tiedot luonnokseksi

Uusi ilmoitus

Voit tehdä kokonaan uuden ilmoituksen klikkaamalla etusivulta ”+Uusi ilmoitus”. Tämän jälkeen sinulle avautuu Valitse uusi ilmoitus –sivu.

Uusi ilmoitus: Kuva näkymästä kun on valittu uusi ilmoitus. Tullivarastoinnissa on kolme vaihtoehtoa: Tulli-ilmoitus, Esittämistiedonanto ja Päättämistiedonanto.

Valitse joku seuraavista sen mukaan, mitä olet tekemässä:

Vakiomuotoinen tulli-ilmoitus

Jos olet tekemässä tullivarastoinnin tulli-ilmoitusta omaan tai toisen luvanhaltijan varastoon, valitse vakiomuotoinen ilmoitus. Ilmoituksen voit tehdä

  • tavaroiden saapuessa Suomeen tai varastollesi, eli esittämisvaiheessa, tai
  • ennakkoon aikaisintaan 30 päivää ennen tavaroiden saapumista, jos sinulla on tiedossa edeltävän asiakirjan MRN-viitenumero. 

Esittämistiedonanto

Jos sinulla on lupa käyttää ilmoittajan kirjanpitoon tehtävää merkintää ja olet tehnyt kirjanpitomerkinnän varastolle saapuneista tavaroista, valitse esittämistiedonanto.

Päättämistiedonanto

Jos olet tullivaraston luvanhaltija tai hänen edustajansa, ilmoita tällä tiedonannolla, mitkä tullivarastoinnin tulli-ilmoitukset on päätetty esimerkiksi tuontitullaukseen, passitukseen tai jälleenvientiin. Päättämistiedonanto ei siis päätä tullivarastointimenettelyä, vaan se on informatiivinen listaus yhdestä tai useammasta tullivarastoinnin ilmoituksesta.