Kuljetustiedot (Passitusilmoitus)

”Kuljetustiedot” -näytöllä ovat seuraavat tiedot:

  • kuljetustiedot lähdettäessä
  • kuljetusväline rajalla
  • kontti- ja sinettitiedot
  • kuljetusasiakirjat
  • reittitiedot.

Sisämaan kuljetusmuoto

Valitse sisämaan kuljetusmuoto.

Ilmoita kuljetusväline ”+ Lisää kuljetusväline” -painikkeesta. Ilmoita kuljetusvälineen tunnistenumeroksi esimerkiksi sen ajoneuvon rekisterinumero, johon tavarat on lastattu. Ilmoita sekä vetoauton että perävaunun tiedot.

Tunnistenumeroa ei ilmoiteta, jos kuljetusmuoto on ”5 – Postilähetykset” tai ”7 – Kiinteät kuljetuslaitteet”.

Valitse ”Tunnisteen tyypiksi” kuljetusvälineen tunnusta kuvaava vaihtoehto, esimerkiksi ”30 – Maantieliikenteen ajoneuvon rekisterinumero”.

Valitse kansallisuudeksi kuljetusvälineen rekisteröintimaa. Kansallisuutta ei ilmoiteta, jos kuljetusmuoto on ”2 – Rautatiekuljetus”, ”5 – Postilähetykset” tai ”7 – Kiinteät kuljetuslaitteet”. 

Kuljetusväline rajalla

Valitse kuljetusmuoto rajalla.

Ilmoita kuljetusväline ”+ Lisää kuljetusväline” -painikkeesta. Ilmoita tunnistenumeroksi aktiivisen ajoneuvon rekisterinumero.

Valitse ”Tunnisteen tyypiksi” kuljetusvälineen tunnusta kuvaava vaihtoehto, esimerkiksi ”30 – Maantieliikenteen ajoneuvon rekisterinumero”.

Jos kyseessä on kuljetusmuoto ”4 – Lentokuljetus”, ilmoita kuljetuksen viitteeksi lennon numero (IATA/ICAO), esimerkiksi AY123.

Valitse kansallisuudeksi kuljetusvälineen rekisteröintimaa.

Ilmoita rajatoimipaikaksi toimipaikka, jonka kautta kuljetus saapuu uuden sopimuspuolen alueelle. Esimerkiksi Suomesta Norjaan saavuttaessa ilmoitetaan ensimmäinen rajatoimipaikka Norjassa.

Kontit ja sinetit

Jos ilmoitat konttitiedon tai sinettejä, paina ”+ Lisää kontti tai sinetti” -painiketta.

Jos tavara on ilmoitushetkellä kontissa, ilmoita ”Kontin tunnus” -kenttään kontin numero. Merikontista ilmoita tunnus muodossa neljä kirjainta + kuusi numeroa + väliviiva + tarkistenumero.

Sineteiksi ei saa ilmoittaa kaupallisia sinettejä vaan ainoastaan valtuutetun lähettäjän sinettiluvan mukaiset sinetit. Pääset ilmoittamaan sinetin painamalla kynäkuvaketta, jolloin avautuu uusi ikkuna. Kun olet ilmoittanut kaikki sinetit, paina ”Tallenna” -painiketta, jolloin ikkuna sulkeutuu ja palaat takaisin ilmoitukseen. Sinettien lukumäärä täyttyy automaattisesti, kun olet ilmoittanut sinetit. Muita sinettejä voit tarvittaessa ilmoittaa lisätietokoodilla ”FIXXX”. 

Ilmoita ”Tavaraerän numerot” -kentässä koko ilmoituksen ilmoitustason juokseva tavaraerän numero. Pääset ilmoittamaan tavaraerät painamalla kynäkuvaketta, jolloin avautuu uusi ikkuna.  Kun olet ilmoittanut kaikki tavaraerät, paina ”Tallenna” -painiketta, jolloin ikkuna sulkeutuu ja palaat takaisin ilmoitukseen. Tieto on pakollinen, jos ilmoitat konttitiedon tai sinettejä.

Kuljetusasiakirjat

Lisää kuljetusasiakirja ”+ Lisää asiakirja” -painikkeesta. Valitse asiakirjan tyyppi ja ilmoita asiakirjan tunniste. Tarvittaessa lataa liite. 

Reitti

Lähetysmaa (Country of dispatch)

Kohta täyttyy automaattisesti aiemmin ilmoittamiesi tietojen perusteella, kun annat TIR-carnet-ilmoitusta.

Määrämaa (Country of destination)

Kohta täyttyy automaattisesti aiemmin ilmoittamiesi tietojen perusteella.

Sitova reitti

Palvelu täyttää tiedon tarvittaessa automaattisesti.

Reittimaa/-maat

Tieto pitää ilmoittaa, jos ilmoituksella ilmoitetaan turvatietoja. Reittimaiden pitää olla järjestyksessä lähdöstä määränpäähän.