Toimijat

Yleistä toimijatietojen ilmoittamisesta

Toimijat -näytöllä kerrot tullivarastoinnin ilmoituksen osapuolet. Sivulla on mahdollista ilmoittaa:

  • yhteyshenkilö
  • ilmoittaja
  • edustaja
  • lupatiedot
  • asiointikieli, eli kieli, jolla haluat saada vastaukset ja päätökset (suomi, ruotsi tai englanti)

 

Yhteyshenkilö

Oma nimesi ja omat tietosi tulevat kohtaan ”Yhteyshenkilö”. Jos ruksaat yhteystiedoissa kohdan ”Käytä tunnistautuneen henkilön tietoja”, nimesi tulee tunnistautumisen perusteella. Sähköpostiosoite ja puhelinnumero haetaan Asetus-välilehdelle tallentamistasi tiedoista.  

Ilmoittaja

Ilmoittaja vastaa tullivarastointimenettelystä ja ilmoituksen oikeellisuudesta. Jos olet tullimenettelystä vastaava, klikkaa ilmoittajan tiedoissa "Käytä tunnistautuneen toimijan tietoja", jolloin järjestelmä hakee tarvittavat tiedot automaattisesti. Yrityksesi toimipisteen numero tulee automaattisesti vain, jos olet ilmoittanut tiedon käyttäjäasetuksissa. Osoitetiedot tulevat silloin toimipistetiedon mukaisina. 

Jos teet ilmoitusta edustajana, syötä ilmoittajan tunnistenumero eli yrityksen EORI-numero. Kun käytät toimijan tunnistenumerona 000, järjestelmä hakee toimijan EORI-numeron mukaiset nimi- ja osoitetiedot. Suomalaisten yritysten EORI-numeron mukaisena osoitetietona käytetään YTJ-tietokannan mukaisia osoitetietoja.

alt=""

Lupatiedot

Ilmoita sekä tullivaraston että ilmoittajan kirjanpitoon tehtävän merkinnän luvan numero. Järjestelmä hakee automaattisesti lupatyypin ja luvanhaltijan, kun klikkaat jotakin kohtaa kentän ulkopuolella. Lisää seuraavalle riville EIR-luvan numero.

alt=""

Edustaja

Jos olet menettelystä vastaava ilmoittaja, jätä edustajatiedot tyhjäksi. 

Jos annat ilmoitusta edustajana toisen puolesta, paina ”+Lisää edustaja”. Myös edustajan tiedot on mahdollista saada käyttöliittymälle suoraan tunnistautumisen perusteella. Jos teet tulli-ilmoitusta edustajana, ilmoita edustajan tiedoissa yrityksesi EORI ja tunnisteeksi ”000”. Tällöin kaikissa ilmoitustiedoissa ja –päätöksissä näkyvät EORI-numerosi mukaiset osoitetiedot. Jos haluat ilmoitustiedoissa näkyvän muut osoitetiedot, käytä haluamaasi toimipistetunnusta, jonka Tullin on sinulle myöntänyt. 

Esittämistiedonannossa edustuksen laatu on käytännössä aina suora edustus S.

Jos olet turhaan lisännyt toimijatiedon esimerkiksi edustaja-kohtaan, poista tämä tietoryhmä kokonaan klikkaamalla painiketta ”poista edustaja”. Tyhjät tiedot estävät myöhemmin ilmoituksen  hyväksymisen.

alt=""

Kun olet antanut kaikki toimijatiedot, paina ”Seuraava”, jolloin siirryt koko ilmoitukselle yhteisiin tulliselvitettävän erän tietoihin.